ŠTA SMO URADILI ZA NAŠU DECU: Ova mračna tajna Srbije nije tajna već 13 godina (VIDEO)

Američki NBC napravio je još pre više od 10 godina, televizijski prilog o onome što su tada nazvali “mračnom tajnom Srbije”. Naime, ta televizijska kuća je te davne 2008. godine ušla u jednu od ustanove socijalne zaštite u našoj zemlji, gde borave osobe i deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Ono što su tamo zatekli i zabeležili televizijskim kamerama bilo je zastrašujuće.

Foto: mdri-s.org/Marc Schneider

Uslovi kakve možemo videti samo u nekim horor filmovima, deca ostavljena sama, nerazvijena i vezana, odrasli koji spavaju u metalnim krevecima za decu. Užasni uslovi objekata u kojima su boravili. Ovo su samo neki od kadrova koje je ta američka televizija zabeležila u Srbiji kada je objavljen prvi izveštaj organizacije DRI iz Vašingtona i Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S) „Mučenje kao lečenje“, prvi takav izveštaj koji je izazvao burnu reakciju u srpskoj javnosti kakva je trenutno nakon njihovog trećeg izveštaja „Zaboravljena deca Srbije“, o kojem se već danima priča.

„Oni su kao zatvorenici u svojim krevetima i krevecima. Videli smo ljude koji su bili vezani ne 10 minuta, već satima“, ispričala je te godine u intervjuu za NBC, predstavnica organizacije DRI-a iz Vašingtona.

„To je mučenje“, odsečno je poručila predstavnica DRI-a.

U prilogu se ističe da doktori često savetuju roditelje da stavljaju svoju decu u prenatrpane ustanove i da je to za korisnike, kako se tvrdi, doživotna presuda.

Kamera je imala prilike da zabeleži jezive scene nerazvijenih korisnika, vezanih za krevete, mnogi od njih imaju 20 i nešto godina, a fizički izgledaju kao da su deca nižeg uzrasta.

Mnogi korisnici koji zbog nedostatka fizičke aktivnosti imaju atrofirane mišiće i slično, pa i prizor dečaka koji kao da ima telo koje „zaleđeno“ u krevetu.

„Ono što smo zatekli bilo je duboko uznemirujuće“, svedoči reporterka NBC-a koja je obišla jednu od ustanova u Srbiji.

Navodi i primer jednog dečaka koji je bio vezan ujutru, pa ostao vezan do podnevnih sati kada su ponovo pored njega prošli.

Iako je prvobitno nalaze izveštaja iz 2007. godine negirao tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević, sa druge strane bivši ministar za socijalni rad Rasim Ljajić nakon izveštaja je otišao u dom u Kulini, koiji je bio u najužasnijem stanju.

„Zatekao me izveštaj te međunarodne organizacije, nadležni su govorili da tu nema istine i da ima dosta preterivanja. Otišao sam dole, ulagali smo i popravljali stanje“, kaže Rasim Ljajić.

Ljajić je za Nova.rs naveo da je tada pozvao sve da krenu zajedno da obilaze te ustanove jer „nisu imali razloga da bilo šta kriju, jer se radilo o potresnim ljudskim sudbinama“.

„Štićenicima je trebalo pomoći, ali i ljudi koji su radili s njima zaslužuju divljenje. Ne bi iznenadilo da i u ovom izveštaju ima preterivanja. Ništa ne treba zanemarivati, i onda su bili loši uslovi, slabi kapaciteti, ali je bilo evidentnog preterivanja“, tvrdi Rasim Ljajić.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Mi smo odavno prestali da budemo ljudi. Odbacili smo sve Božije zapovesti i predali se pohlepni i egoizmu. Nisu nam bitna ni sopstvena deca a kamo li tudja. Po vrtićima se ne vodi briga o deci a kamoli u takvim ustanovama. Svi gledaju samo sebe i nemaju sluha za tudje nesreće. To vodi sunovrat naroda u Srbiji a ovo je samo jedan od primera a ima ih dosta.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker