MISTERIOZNI SIMBOL POJAVIO SE U GRADOVIMA SRBIJE: Tajnoviti simbol povezuje se sa migrantima, njegovo značenje budi jezu

Nakon što se u delovima Beograda, Novog Sada, i u drugim gradovima Srbije, a zatim i na društvenim mrežama, pojavio misteriozni simbol, “temperatura” u društvu se podigla u pokušaju odgonetanja poruke.

Foto: Screenshot Facebook

Misteriozni simbol je iscrtan u beloj boji na stubovima, roletnama, žičanim ogradama, ali pitanje koje se postavlja jeste – ko ga crta. Odmah potom slede – zašto i šta znači?

Neki su nagađali da je reč o sekti, drugi da je u pitanju poziv u džihad, treći su otvarali nove opcije, jedne drugima nalikujuće, ali svakako zloslutne. Pored brojnih fotografija iz pomenutih mesta koje svedoče o tome da se broj iscrtanih simbola umnožava, pojavio se i snimak na internetu u kojem se objašnjava da je reč o delu migranata, te da doslovno znači: “Sve zemlje koje leže na tlu su na Alahovom putu, biće presečene Alahovom sabljom od strane nas džihadista, Alahovih ratnika”.

Tim povodom sektolog Slađan Mijaljević rekao je da u 35 godina drugoj karijeri nije video nešto slično.

– U sektama i veštičarenju nisam video ništa slično. Nemam pojma šta znači – rekao je Mijaljević dodajući da taj simbol ipak mora imati svoje značenje, te da mu budi određene asocijacije.

– Manje mi liči na krst, a više na čoveka u pokretu. Kao neki putokaz u kom se pravcu treba kretati – rekao je Mijaljević.

Islamolog Darko Tanasković objašnjava da mu je nepoznato ono što vidi, te da ga samo podseća – na koptski krst.

– Moja skromna znanja iz simbologije i heraldike govore mi da je reč o primitivno i pojednostavljeno nacrtanom egipatskom, tj. koptskom krstu (crux ansata), sa dodatkom kose linije preko njegovog donjeg kraka – naveo je za Tanasković.

On je dodao da je koptski krst još od faraonskih vremena simbol života, te da bi kosa crta “viška” mogla da mu promeni značenje.

– Jedino bi, eventualno, dodatni elemenat kose linije mogao nositi neko suprotno značenje ili poruku. Međutim, da bi se porukom na nekoga delovalo, taj treba da zna smisao simbola, što ne verujem da je u Vojvodini (i uopšte kod nas) slučaj.

Nisam sklon da poverujem u to da je reč o pretećoj poruci migranata lokalnom stanovništvu, ali to je samo moja pretpostavka. Nije isključeno i da je po sredi pokušaj da se u percepciji domaćeg življa izmistifikuje i dodatno optereti teška situacija sa migrantima – reči su Tanaskovića.

Istim povodom postavljeno je pitanje i MUP-u sa pitanjem šta simbol predstavlja i da li je to neko prijavio policiji.

– Proveravali smo u Policijskoj upravi za Grad Beograd i nema ništa prijavljeno, ali ćemo mi svakako preduzeti mere i radnje iz naše nadležnosti da vidimo o čemu se tu radi – rekli su iz MUP-a.

(Tpknews.com/Telegraf)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker