MILIONSKI MANJAK: Iz Holandskog broda kod Velikog Gradišta nestalo 5 tona nafte

Carinici su na Dunavu, u Velikom Gradištu, 4. novembra 2020. godine utvrdili da na jednom brodu ima 5 tona pogonskog dizel goriva manje nego što je prijavljeno u brodskim knjigama.

Foto: Carina Srbije

Slučaj je otkriven prilikom izlazne kontrole holandskog broda “SERVIA” koji je u vlasništvu holandske firme.

Naime, na osnovu prijavljene šeme tankova broda “SERVIA” i visine nivoa pogonskog goriva u njima, otkriven je manjak u odnosu na prijavljenu količinu.

Carinici su utvrdili da se umesto prijavljene 41 tone pogonskog goriva, u pogonskim tankovima ovog broda nalazi svega 36 tona, što znači da je gorivo negde usput istočeno i da je najverovatnije završilo na sivom tržištu naftnih derivata.

Kako je konstatovan manjak od 5,2 tone nafte, pokrenut je prekršajni postupak protiv zapovednika broda koji je vođen po hitnoj proceduri, jer je reč o stranom državljaninu.

Sud je doneo odluku da novčano kazni prekršioca sa 251.000 dinara, kao i da naplati protivvrednost robe koja se ne može oduzeti u visini 250.535 dinara. Uz to, carinarnica Kladovo je donela rešenje o naplati carine i drugih uvoznih dažbina u iznosu od 505.286 dinara, što u zbiru prestavlja iznos od 1.006.821 dinara koji je direktno uplaćen u Budžet RS.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker