RODITELJI, OPREZ! Drogiranje u Braničevskom okrugu postalo moda!

Uzimanje marihuane ili sintetičkih droga postalo je moda i u Braničevskom okrugu, a roditeji najčešće zatvaraju oči pred ovim problemom.

U borbi protiv narkomanije zakazalo kompletno društvo – od porodice preko socijalnih službi, pa do prosvete i zdravstva i policija ne može sama da se bori protiv tog problema.

Političari ne bi trebalo da pričaju o problemu narkomanije samo pred izbore, već bi trebalo konstantno i sistemski da se bore protiv ove pošasti.

Posebno je zabrinjavajuće, što roditelji narkomana često lažu sami sebe da njihovo dete nikad ne bi uzelo drogu.

Roditelji narkomana, ali i sitnih dilera, u većini slučajeva žive u iluziji kako su im deca divna, vaspitana, primerni učenici ili studenti, a ovi ogrezli u drogu! Na taj način ne samo da ne štite svoju decu od posledica narkomanije, već ih i podržavaju u tome.

Posebno je alarmantno što narkomani više ni ne biraju čime će se drogirati!

Droga je trenutno postala moda među mladima, toliko je uzela maha. Izuzetak je heroin, gde broj zavisnika od te droge stagnira, možda čak i opada, dok su sintetičke droge sve “popularnije” među mladima.

U Braničevskom okrugu tržište narkotika kako saznajemo trenutno je stabilno i “tradicionalno”.

To znači da se cene droge već godinama ne menjaju. Tradicionalno je u smislu što u Braničevskom okrugu gotovo da i nema novih droga, a kada se i pojave nemaju prodaju. Uglavnom na tržištu u Braničevskom okrugu su marihuana, heroin, kokain, amfetamini i MDMA.

Prodaja droge u Braničevskom okrugu, kako saznajemo, se usitnila.

Trenutno je veći broj manjih, uglavnom mlađih dilera. Organizovane grupe i dalje postoje, ali u manjem obimu, jer je poslednjih godina policija uspela da ih potisne.

Mladi počinju da diluju samo radi novca, iako tu realno nema više neke velike “zarade”.

Ulični diler zaradi 300 do 400 evra mesečno, a veliki novac zarađuje samo onaj ko je na vrhu piramide.

Prema rečima policije, veliki problem u sklanjanju dilera sa ulice je suviše blaga kaznena politika.

Policija uhapsi dilera, podnese prijavu, a za nekoliko dana on je opet van zatvora. Ako i budu osuđeni, dobijaju simbolično male zatvorske kazne, a i onda unedogled odlažu odlazak u zatvor. Ako i odu na robiju, toliko se kasno zadržavaju, toliko se kratko zadržavaju u zatvoru da bez ikakvih problema nastavljaju “posao” čim se nađu na slobodi. Pogotovo je blaga kaznena politika prema maloletnicima, pa su oni zato najviše i angažuju za dilovanje.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker