DVERI POŽAREVAC: Požarevačka vlast gradi arheološku deponiju

Namera aktuelne gradske vlasti u Požarevcu da na arheološkom lokalitetu u Kličevcu sagradi deponiju predstavlja nesvakidašnji udar na kulturno i arheološko nasleđe Srbije i vinčanske kulture u ovom delu Jugoistočne Evrope.

Foto: Screensht Facebook

U Narodnom muzeju u Beogradu se nalazi glinena statueta žene koja je privukla pažnju arheologa širom sveta. Poznata je kao „Kličevački idol“, jer je pronađena u selu Kličevac kod Požarevca, kao deo grobnog inventara nekropole iz bronzanog doba, iz perioda od 15. do 13. veka pre nove ere.

Figuru je Muzeju poklonio lokalni učitelj Nikola Nešić 1881. godine, a koliko je njeno otkriće bilo značajno govori to što je do danas ostala centralna figura grba grada Požarevca, a takođe služi kao inspiracija arheolozima iz celog sveta.

Problem sa odlaganjem smeća i izgradnju regionalne deponije je svaka prethodna vlast odlagala i obećavala da će problem biti rešen, bez jasnih naznaka i stručne rasprave.

Nakon požara koji još nije ugašen u neposrednoj blizini grada, iz obraćanja medijima aktuelnog gradonačelnika smo saznali da će nova regionalna deponija smeća biti između sela Kličevca i Kurjača, na samo kilometar od prvih kuća što je naišlo na protivljenje i negodovanje meštana i članova udruženja „Kličevački idol“ i mnogih političkih stranaka. Mi iz gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri Požarevac dajemo punu podršku žiteljima Kličevca i Kurjača u nameri da se spreči i zaustavi izgradnja regionalne deponije smeća.

Izgraditi deponiju meštanima koji su već izloženi zagađenju iz obližnjeg površinskog kopa Drmno je u krajnju ruku nehumano i nekorektno, a takođe smatramo da je aktuelna gradska vlast pritisnuta mnogim nerešenim aferama kao i nasleđenim problemima iz prošlosti u oblasti ekologije donela ovakav predlog na brzinu i brzopleto. Stoga smatramo da je jedina ispravno i pravedno rešenje da se takav predlog odmah zaustavi i stavi van snage, dok se ne nađe adekvatna lokacija.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker