NARODE, NE NASEDAJTE: Lažni „hilandarski kolač“ i u Braničevskom okrugu (FOTO)

“Hilandarski kolač” ponovo se „pojavio“ u Braničevskom okrugu, ali i u Beogradu i Novom Sadu – pišu Novosti.

Ne nasedajte – prevaranti ili neka tajna sekta ponovo dele lažno testo tvrdeći da je blagoslovljeno u Hilandaru. Ne puštajete ih preko praga, možda vam “tipuju” kuću ili stan.

Pripadnici verovatno neke sekte ili slične organizacije poklanjaju komade testa, navodno s Hilandara, a svaka domaćica koja od toga napravi hleb, dužna je da deo testa i deo svog pečenog kolača odvoji i prosledi sledećoj.

Uz testo, čija priprema traje čak deset dana, ide i uputstvo o spremanju kolača, kao i poruka da se testo peče jednom u životu, i da donosi sreću porodici i ispunjava želje!

Obaveštenje koje smo dobili od sveštenih lica ukazuje da je sve kao lanac pisama koji je nekada bio u “modi”, a pozadina je mračna i čudna. Cilj je da se skrene pažnja sa prave duhovnosti, pa se “hilandarski kolač”, a tako nešto u pravoslavlju ne postoji, nudi umesto srpskog slavskog ili pričesti – prenosi Treće Oko.

Tzv. hilandarski kolač pojavio se prvi put tokom NATO agresije, a lakoverne domaćice uzimale su ovo testo i od njega mesile hleb koji su slale vojnicima na Kosovu.

Na sajtu hilandar.org još od 2010. godine stoji obaveštenje Jerođakona Dositeja Hilandarca “Istina o tzv. „hilandarskom kolaču“ u kojem piše:

„Poslednjih godina u Srbiji se širi takozvani „Hilandarski kolač“ ili „Hilandarski kvasac“. Zbog zloupotrebe imena Hilandar u datom slučaju, neophodno je da se manastir Hilandar oglasi po tom pitanju.

Devedesetih godina prošloga veka delio se kvasac za kolač pod imenom „Amiški kolač prijateljstva“, a 1999. godine pod imenom „Ostroški hleb ljubavi“. Takođe 2003. godine ponavlja se ista prevara pod imenom „Hleb prijateljstva iz Hilandara“. U poslednje vreme ponovo u Srbiji počinje da kruži kvasac za tzv. „Hilandarski kolač“.

U manastiru Hilandaru postoji pekara i u njoj se peče običan hleb, uglavnom polubeli ili crni hleb. Tokom mešenja hleba se koristi kupovni suvi kvasac u pakovanjima od po pola kilograma, koji se uglavnom nabavlja u Srbiji. Dakle, ne postoji nikakav „Hilandarski kvasac“. Znači, tokom mešenja hleba u Hilandaru kao sastojci za hleb se koriste: brašno, voda, so i običan kupovni kvasac, ponekad se smesa obogati semenkama nekih biljaka. Nikada se u spravljanju hleba u Hilandaru ne koristi mleko i jaja.

Osim što se radi o prevari naroda kada je u pitanju „Hilandarski kolač“, veoma zabrinjava i sam proces spravljanja tog kolača, koji predstavlja čitav ritual. Koliko smo obavešteni, sam proces spravljanja tog kolača traje 10 dana, uz korišćenje mleka i jaja. To naročito pravoslavni hrišćani treba da imaju u vidu, jer se spravljanjem i korišćenjem tog „mrsnog“ kolača u vreme Crkvom ustanovljenih postova, narušava post!

Verovanje da spravljanje ovog „Hilandarskog kolača“ i širenje dalje tog testa ili kvasca donosi sreću onima koji ga prave je čisto sujeverje i besmislica. Naziv „Hilandarski kvasac“ ili „Hilandarski kolač“ nema nikakve veze sa manastirom Hilandarom, niti to potiče iz manastira Hilandara.

Molimo pravoslavne hrišćane da ne primaju „Hilandarski kvasac“ i da ne prave tzv. „Hilandarski kolač“ i da tako spreče širenje zloupotrebe naše velike svetinje Manastira Hilandara.“

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker