REDAK SNIMAK IZ 1967: Kako zapravo izgleda vlaška sahrana (VIDEO)

TV serija Crna svadba koja se emituje na RTS-u pobudila je veliko interesovanje javnosti za kontroverzne i još uvek prilično misteriozne vlaške rituale. Posebno pažnju privlače običaji vezani za ispraćaj pokojnika.

Screenshot/RTS

Snimak RTS-a iz 1967. godine je dokaz da je vlaška kultura intrigirala srpsku javnost mnogo pre emitovanja serije, a mogao bi da bude i relevantna slika kulta mrtvih u vlaškoj tradiciji.

U selu Srbovo ekipa RTS-a je 1967. zatekla širom otvorene prozore na jednoj kući, a u dvorištu muziku. Ispostavilo se da se tu odvijao ispraćaj pokojnika, a s njim je simbolički bio sahranjivan i njegov sin koji je pre čak 23 godine poginuo na Sremskom frontu.

Pripremljeni su darovi koji se s pokojnikom šalju na onaj svet, a kako je ispraćaj izgledao i koji su ga još običaji pratili – pogledajte u prilogu.

– Gotovo svi pogrebni običaji Vlaha istočne Srbije počivaju na tradicionalnim narodnim verovanjima koja vuku korene iz drevnih vremena i svi su usmereni ka tome da preminulom olakšaju prelazak na onaj svet, kao i večni boravak u raju – navodi etnolog Aleksandar Repedžić.

Repedžić je svojevremeno prisustvovao i vlaškom običaju ‘crna svadba‘, po kojem se devojka “udaje” za pokojnika.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker