HITNO SAOPŠTENJE SZO IZ VUHANA: Preokret u istrazi, korona nije potekla od slepog miša!

Životinja koja je izvorni nosilac novog virusa korona još uvek nije identifikovana, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) na konferenciji za medije u kineskom gradu Vuhanu. Eksperti SZO već četiri nedelje borave u Vuhanu istražujući poreklo virusa kovida-19.

Prema Liangu Vanianu, kineskom stručnjaku sa Univerziteta Đinghua, slepi miševi i pangolini su isključeni kao mogući izvori virusa kovida-19.

– Korona virusi koji su najsrodniji SARS-KoV-2 mogu se naći kod slepih miševa i pangolina, što ukazuje na to da bi oni mogli biti rezervoar virusa koji uzrokuje kovid-19 na osnovu velike sličnosti i sekvenci između standardnih virusa i SARS- KoV-2. Međutim, do sada identifikovani virusi niti jedne od ovih vrsta nisu dovoljno slični virusu SARS-KoV-2 da bi mogli biti direktni koreni SARS-KoV-2 – rekao je Liang na konferenciji za štampu stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije.

On je dodao da nema dokaza da je virus kovid-19 cirkulisao Vuhanom pre decembra 2019. godine i da stopa smrtnosti nije rasla u Vuhanu i drugim gradovima provincije Hubej od jula do decembra 2019. godine.

– Za period od jula do decembra 2019. godine smo izvršili pregled podataka o nadzoru smrtnosti u Vuhanu i ostatku provincije Hubej. Malo je pokazatelja o značajnim neočekivanim kolebanjima mortaliteta koji bi mogli ukazati na pojavu prenosa virusa korona. Nema indikacija, niti dokaza o prenosu SARS-KoV-2 među ljudima u periodu pre decembra 2019 – rekao je Liang.

Stručnjak je, međutim, dodao da je virus koji uzrokuje kovid-19 možda cirkulisao u drugim regionima pre nego što je identifikovan u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker