DRAMA NA KIPRU: Deca iz Srbije članovi KUD-a “Izvor” zarobljeni na aerodromu u Larnaki!

Trinaestoro dece iz Beograda, uzrasta od devet do četrnaest godina, od noćas je zarobljeno na aerodromu u Larnaki na Kipru!

Njih u turksi deo Kipra nisu pustili grčki carinici, pa su više od 13 sati na aerodromu. Na kraju je rešeno da Er Pink pošalje dva aviona po tu decu, uz odobrenje njihovoh roditelja i Saglasnost ministsrstva spoljnih poslova. Ova kompanija će decu prevesti besplatno u Beograd.

Mališani su sa Kulturno umetničkim društvom “Izvor” krenuli na festival folklora u mestu Girne koje se nalazi u turskom delu Kipra i upravo su zbog toga grčki carinici odbili da ih puste da uđu u zemlju.

Koliko je situacija dramatična svedoči i činjenica da su deca prespavala na stolicama na aerodromu i da još nisu dobila ništa da jedu.

Vlasnik KUD “Izvor” Dejan Tošić rekao je ranije danas da je situacija izuzetno teška i da ne zna šta da učini.

– Dobili smo poziv za festival folklora u Girneu koji se već tradicionalno organizuje 19 godina i na kome učestvuje veliki broj zemalja. U Larnaku smo krenuli juče oko ponoći i sleteli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći deo grupe je prošao bez problema. Međutim odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski deo i što ćemo igrati tamo u parlamentu – jadao se Tošić.

Tošić je rekao da je satima bezuspešno pokušavao da ubedi carinike da puste decu, ili da im makar donesu nešto da jedu.

– Pokušao sam da im objasnim da smo mi samo došli da igramo folklor i da se ne mešamo u njihove političke odnose, ali je on konstantno vikao na mene. Pitao me je kako nas nije sramota da mi pravoslavci idemo kod Turaka da igramo. Rekao je da je to isto kao naše Kosovo i da je to grčka zemlja na koju ni mi ni deca nećemo kročiti sa takvom pozivnicom. Zamolio sam ih da nam barem daju neku hranu i vodu za decu ali ni to nisu uradili. Planirali su da nas ovde drže do srede i onda vrate za Srbiju. A deca do tad da spavaju ovde na terminalu kao što su i noćas. Ne znam šta da radim niti kako da umirim mališane koji su uplašeni – iskren je Tošić.

U ambasadi Srbije na Kipru rekli su da su upoznati sa problemom i da čine sve da ga reše.

– Otpravnik poslova Dragan Zurovac je na aerodromu u Larnaki i tamo daje sve od sebe da reši problem. Nije nam jasno zbog čega se ovo dešava jer i mi sami bez problema prelazimo sa grčkog na turski deo i obratno. Tenzije više nisu toliko velike kao ranije. Pogotovo nema smisla što drže malu decu i to je nedopustivo – tvrde u ambasadi.

– Međutim deca od devet godina nikako ne bi smela da ispaštaju zbog svega toga – rečeno je u ambasadi.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker