KURC ZAPRETIO BRISELU: Ako EU ne usvoji evropski kovid-pasoš, Austrija će naći način!

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahteva od EU uvođenje evropskog pasoša o vakcinaciji, takozvani kovid-pasoš, i preti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

Foto: Ilustracija/G.J.

Takav pasoš već ima Izrael, a žele, kako je kazao, da uvedu i neke druge evropske zemlje. Tim pasošem treba da se omogući ponovo normalan život.

Uoči današnjeg Samita EU, Kurc se stavio na čelo onih koji podržavaju ideje o uvođenju pasoša o vakcinaciji.

“Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus to je moguće samo ako budemo imali mere zaštite, da li kroz vakcinaciju ili testove”, naglasio je Kurc u izjavi novinarima.

On je istakao da je zbog toga potreban evropski pasoš o vakcinaciji koji će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor.

Kurc je najavio da će s tom inicijativom istupiti na Samitu EU, i dodao da ima mnoge saveznike, pre svega turističke zemlje kao što su Grčka, Kipar ili Malta, ali i baltičke države, Španija, Hrvatska i Slovačka žele ovakav sertifikat o vakcinaciji.

Na drugoj strani Nemačka, Belgija i Holandija, ali i Francuska ne žele brze odluke s tim u vezi, a to je, kako je prenela, videla nedavno ministarka za evropska pitanja Austrije Karoline Edštadler prilikom posete Parizu kada je njeno zalaganje za pasoš o vakcinaciji naišao na zatvorena vrata.

Međutim, Kurc vidi šansu za postizanje evropskog dogovora. Ukoliko do toga ne dođe Austrija će, poručuje, samostalno osigurati slobodu kretanja i putovanja.

Prema njegovim rečima, brojnim bilateralnim sporazumima, ali samo sa onim zemljama koje to žele.

“Do leta biće nam potreban pasoš o vakcinaciji”, podvlači Kurc.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker