NOSILI I VENAC: Poljoprivrednici Braničevskog okruga blokirali magistralni put kod Požarevca (VIDEO)

Udruženje poljoprivrednika “Stig” bolkiralo je danas saobraćaj na magistralnom putu između Požarevca i autoputa. Razlog za to je otukpna cena pšenice od 36 dinara koja je za njih, kako kažu, neprihvatljiva.

Foto: Euronews/Nataša Jovanović/Facebook

Iz Udruženja poljoprivrednika “Stig” kažu da bi cena kojom bi oni bili zadovoljni izosila najmanje 50 dinara po kilogramu. Poljoprivrednike takođe brine i buduća cena suncokretovog ulja, ali i dodaju da su nezadovoljni dosadašnjim subencijama koje dobijaju od države. Zbog toga, oni zahtevaju od države da obezbede realne otkupne cene, ali i novi model subvencije.

Poljoprivrednici su na magistralni put, koji vodi od Požarevca do Smedereva, stigli jutros a blokada je počela oko 10:20 sati i trajala je ukupno sat i petnaest minuta, tačnije 15 minuta duže od najavljenog vremena. Inače, plan je da blokadom ovog dela saobraćajnice poljoprivrednici izraze svoje nezadovoljstvo upućeno državnim organima. Nedeljko Savić predsednik Udružena “Stig” rekao je da bi minimalna cena kojom bi bili zadovoljni iznosila 50 dinara po kilogramu, a ne aktuelna koja iznosi 36 dinara.

Poljoprivrednici kažu i da su već razgovarali sa predstavnicima za robne rezerve, kao i predastavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ali da nisu dobili odgovor kakav su očekivali.

Poljoprivrednici su na samom početku razvukli transparent na kojem se navode cene pšenice za ovu godinu u regionu i gde piše da su cene u Mađraskoj i Rumuniji iste i da iznose 52 dinara, dok je u Srbiji ta cena znatno niža – 36 dinara. Na transparentu takođe piše “Šta nas čeka u suncokretu”.

Poljoprivrednici su na protest poneli i venac sa natpisom “Poslednji pozdrav srpskoj poljoprivredi od srpskih seljaka”, a Milan Markovć iz sela Kalićevac, koji je takođe izašao na protest kako bi izrazio nezadovoljstvo, kaže da ukoliko država može da se šali na njihov, mogu i oni na njen račnu.

Poljoprivrednici se, kažu, plaše i za cenu suncokreta. Tačnije, oni veruju da će i ona biti niža u odnosu na onu od prošle godine. Problem je i taj, navode, što je na snazi i zabrana izvoza suncokretovog ulja i smatraju da će se cena usklađivati sa cenom suncokretovog ulja koja važi u Srbiji, a ne u Evropi. Pored svega toga, još jedan razlog za ovaj protest je taj što su nezadovoljni subvencijama koje imaju.

Poljoprivrednici su u protestnu vožnju krenuli iz sela Bratinac, kao i da se procenjuje da je na protestu i blokadi bilo više od 200 traktora.

(Tpknews.com/Euronews)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker