Na zelenoj pijaci u Velikom Gradištu slaba ponuda, a cene skaču

Jaka zima i loši vremenski uslovi širom Evrope već sada su značajno uticali na rast cena voća i povrća, a tako će ostati i u narednim mesecima, jer su proizvođači pretrpeli velike štete.

Tako i na zelenoj pijaci u Velikom Gradištu pojedine vrste povrća su već poskupele.

Već sada se i u našim radnjama vidi da je ponuda smanjena i redukovana. Imamo povećan uvoz jabuka iz Poljske koje koštaju 200 dinara po kilogramu, kaže Vojislav Stanković, agrarni analitičar za list Politika.

“Rano je za procene, ali  mnogi upozoravaju da ove godine možemo očekivati za 30 % više cene”, upozorava Stanković.

Stručnjaci upozoravaju na izuzetno slabu ponudu brokolija, spanaća, karfiola, patlidžana i tikvica, što je uticalo na rast cena ovih proizvoda u odnosu na prethodni period.

Slična situacija je i na našim pijacama. Zbog velike hladnoće i mraza ponuda na pijacama je manja, a cene nekih proizvoda više za oko 100 dinara. To su nam potvrdili prodavci na zelenoj pijaci u Velikom Gradištu.

Brokole plaćaju na veliko 250 dinara, ali ga prodaju za 400 dinara. Najskuplji je karfiol, sa cenom od 300 dinara po kilogramu. Karfiol nikad nije bio ovoliko skup kao sada, a i puno povrća se uništi na ovako niskim temperaturama kao što su šargarepa, cvekla i krompir.

Dok južno voće poskupelo je za 30 dinara. Jabuke su uvozne i koštaju oko 250 dinara po kilogramu. U poređenju na prošlu godinu u ovo vreme citrusno voće bilo je jeftinije.

U odnosu na isti period od prošle godine, cene povrća su dvostruke veće, a neke čak i trostruko.

Takođe, povodom gradske zelene pijace u Velikom Gradištu, u našu redakciju je stiglo par mejlova zabrinutih prodavaca, u kojima su nam javili da opština planira da ubuduće naplaćuje tezge kao da se roba prodaje u lokalu, i da će svako morati da ima svoju fiskalnu kasu. U par poruka navedeno je da opština to sve radi planski samo da bi se prodavci preselili sa gradske pijace, jer je to jako dobra lokacija za neke od investitora za izgradnju. Dok drugi misle da opština prodavce, planski planira da preseli na privatnoj pijaci koja se trenutno gradi na mestu bivše autobuske stanice.

Mi smo kontaktirali opštinu Velikog Gradišta, i razgovarali sa predsednikom Draganom Milićem u vezi pristiglih mejlova u našu redakciju.

Gospodin Milić nam je potvrdio da je o naplaćivanju tezgi bilo već ranije rečeno, ali to se ne odnosi na prodavce koji na pijaci prodaju svoje poljoprivredne proizvode, već na one koji na svojim tezgama prodaju robu koja nije u skladu sa Zakonom o trgovini, na pijacama. Prodajom na pijaci mogu da se bave poljoprivredni proizvođači upisani u registar, kao i osobe koje se bave slobodnim delatnostima, a članovi su umetničkih udruženja.

Prema Zakonu o trgovini, na pijacama u Srbiji ne smeju da se prodaju duvan, akcizna roba, lekovi, petarde, nafta i naftni derivati.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker