SAZVAN HITAN SASTANAK EU: Pojavila se nova vrsta koronavirusa – mnogo zaraznija i smrtonosnija

Novi soj koronavirusa, koji se pojavio u jugoistočnoj Engleskoj, pronađen je u Danskoj, Holandiji i Australiji.

To je saopštila danas tehnička direktorka Svetske zdravstvene organizacije, Marija van Kerkhove.

“Nova vrsta korone se pojavila u Danskoj, Holandiji, a bio je jedan slučaj i Australiji, ali se tamo nije širio dalje”, rekla je Van Kerkhove za BBC, a preneo CNN.

Upitana da odgovori da li je novji soj došao iz jugoistočne Engleske, odgovorila je potvrdno:

“Da. Prema informacijama koje Engleska deli sa nama, novi soj je došao ili sa jugoistoka Engleske ili iz Londona”.

Ona je dodala da je Velika Britanija utvrdila postojanje novog soja virusa “još u septembru, koji je i tada cirkulisao jugoistokom Engleske”

“Zabrinuti smo zbog širenja virusa i zbog činjenice da ima mnogo mutacija. Svesni smo da novi soj ne izaziva teže slučajeve prema preliminarnim rezultatima, međutim, studije su u toku i tek ćemo videti rezultate”, kazala je ona.

Van Kerkhove je rekla da će dalje sekvenciranje biti od pomoći da se sazna da li ovaj soj cirkuliše još negde u svetu.

“Što duže se ova vrsta širi, ima veću mogućnost da se promeni. Stvarno moramo da učinimo sve da ga zaustavimo”, zaključila je predstavnica SZO.

Nešto ranije je premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao da je novi soj koronavirusa za 70 odsto zarazniji nego prethodni sojevi.

HITAN SASTANAK EU

Evropski savet organizaovao je danas video konfrenciju sa zemljama članicama EU 27 kako bi se razmotrila situacija i nove mere u pogledu informacija o novom soju koronavirusa prijavljenom u Velikoj Britaniji.

Iako su u petak u EU institucijama u Briselu zvanično počeli praznični odmori, a većina EU zvaničnika i diplomata otputovala kućama, situacija sa širenjem novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji izazvala je zabrinutost i vanredne konsultacije unutar EU 27.

Kao i na početku prvog talasa pandemije COVID-19, pojedine zemlje članice samostalno su regovale na ”nove loše epidemiološke vesti” i zatvorile svoje garanice za putnike iz Velike Britanije.

Belgija, kao sedište EU, susepnodvala je sve letove iz Velike Britanije kao i direktnu železničku liniju sa Londonom.

Italija i Holandija takođe su obustavle avio saobraćaj sa Ostrvom, a iste mere su najavile i Fransuska i Nemačka.

Vlada u Hagu najavila je da će se tokom narednih nekoliko dana unutar EU ”istražiti opseg za dalje ograničavanje rizika od prenošenja novog soja virusa iz Velike Britanije “.

Iz Velike Britanije stižu podaci da je novi soj virusa koji cirkuliše u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj i do 70 odsto prenosiviji i smrtonosniji od dosadašnjeg.

NEMAČKA NIJE OTKRILA MUTACIJU VIRUSA IZ VELIKE BRITANIJE

Nemačka nije otkrila novi soj korona virusa koji je identifikovan u Britaniji, izjavio je danas ministar zdravlja Jens Span.

“Ona (mutacija) još uvek nije identifikovana u Nemačkoj”, rekao je Span i dodao da će svi letovi iz Ujedinjenog Kraljevstva biti obustavljeni od ponoći, prenosi Rojters.

„Ali naravno, vrlo ozbiljno shvatamo izveštaje iz Britanije“, dodao je ministar.

NOVI SOJ VIRUSA SE EKSPONENCIJALNO ŠIRIO TOKOM ZAKLJUČAVANJA

Grupa naučnika koja savetuje britansku vladu o koronavirusu objavila je zapisnik sa sastanka o novom soju virusa.

Nervtag, koji se bavi novim respiratornim pretnjama, zaključio je sa „umerenim samopouzdanjem“ da novi soj virusa pokazuje „značajno povećanje infektivnosti“ u poređenju sa drugim varijantama, prenosi BBC.

Naučnici su o ovoj novoj varijanti, brzo nazvanoj VUI-202012/01 (prvi virus pod istragom u decembru 2021), zaključili i da je pokazala eksponencijalni rast tokom perioda kada su postojale nacionalne mere zaključavanja.

Nova varijanta, kako se navodi, može biti „izazovna“ za praćenje, tako da procene učestalosti mogu biti potcenjene.

Dodaje se da još uvek nema dovoljno podataka da bismo znali zašto se ova varijanta širi lakše od drugih.

Nekoliko slučajeva zaraze novim sojem korona virusa je zabeleženo na međunarodnom nivou, ali prijavljen je jedan potvrđeni “izvoz” iz Velike Britanije u Australiju.

Bolji podaci o reinfekciji, starosnoj distribuciji infekcija i stopi smrtnosti slučajeva biće dostupni sledeće nedelje, navodi se u zapisniku.

NOVI SOJ VIRUSA OTKRIVEN U ITALIJI KOD PUTNIKA IZ BRITANIJE

Italija je otkrila pacijenta zaraženog novim sojem koronavirusa koji se pojavio u Britaniji, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.

Pacijent i njegov partner vratili su se iz Ujedinjenog Kraljevstva poslednjih dana letom koji je sleteo na rimski aerodrom Fiumićino i od tada su bili u izolaciji, saopštilo je ministarstvo, prenosi Rojters.

VIŠE DRŽAVA EU ZABRANILO LETOVE IZ VELIKE BRITANIJE ZBOG NOVOG SOJA KORONAVIRUSA

Više članica Evropske unije odlučilo je danas da zabrani letove iz Velike Britanije, dok Nemačka razmatra tu mogućnost, u pokušaju da spreči prenošenje novog soja koronavirusa koji se širi jugom Engleske.

Holandija je jutros zabranila letove najmanje do kraja godine, dok je belgijski premijer Aleksander De Kro rekao da je “iz predostrožnosti” izdao takvu naredbu za period od 24 časa koji počinje u ponoć.

“Ima mnogo pitanja o ovoj novoj mutaciji i da li je možda već na (evropskom) kopnu”, kazao je De Kro i dodao da se nada da će situacija biti jasnija do utorka.

Belgija je obustavila i železnički saobraćaj sa Velikom Britanijom, a zbog te odluke od sutra neće saobraćati ni vozovi Eurostara između Londona, Brisela i Amsterdama. Ta kompanija poznata po brzim vozovima navela je da saobraćaj između Londona i Pariza neće biti obustavljen.

Italija i Austrija su saopštile da će obustaviti avionski saobraćaj sa Velikom Britanijom, ne navodeći kada će zabrana biti na snazi.

Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo naveo je da Vlada priprema meru “da zaštiti Italijane” od nove varijante koronavirusa.

U Velikoj Britaniji zvanično živi više od 327.000 italijanskih državljana, dok ih prema nezvaničnim podacima ima oko 700.000.

Visoki zvaničnik nemačke vlade rekao je agenciji Dpa da je ograničenje letova iz Velike Britanije “ozbiljna mogućnost”.

Vlada Nemačke, koja predsedava Evropskoj uniji, u bliskom je kontaktu sa susednim zemljama povodom nove opasnosti, navela je Dpa.

Češka za sada nije uvela zabranu letova, ali jeste strože mere karantina za ljude koji dolaze iz Velike Britanije.

Francuska od večeras u ponoć obustavlja sva putovanja građana kao i prevoz robe drumskim, vazdušnim, pomorskim i železničkim saobraćajem iz Velike Britanije gde je otkriven novi soj koronavirusa, saopštila je vlada.

“Biće dozvoljen prevoz robe bez pratnje, kao i protok ljudi i saobraćaj ka Velikoj Britaniji”, dodala je francuska vlada.

Bugarska će suspendovati vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom od ponoći do 31. januara, kako bi sprečila da se u Bugarsku prenese novi soj koronavirusa, saopšteno je danas iz bugarske vlade.

Prethodno je danas i iz ministarstva zdravlja Bugarske najavljeno da se zbog pojave novog soja korona virusa uvode nove restriktivne mere za sve putnike koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Naredbu o uvođenju obaveznog 10-dnevnog karantina za sve putnike koji dolaze iz Velike Britanije i Severne Irske, uključujući i državljane Bugarske, izdao je bugarski ministar zdravstva Kostadin Angelov, preneo Rojters.

Države članice EU navode da reaguju na oštrije mere u Londonu i okolnim oblastima koje je juče uveo britanski premijer Boris Džonson.

Džonson je rekao da nova varijanta koronavirusa koja se prenosi 70 odsto brže od dosadašnjih utiče na brzo širenje novih infekcija u Londonu i na jugu Engleske.

STRANKA U SEVERNOJ IRSKOJ TRAŽE HITAN SASTANAK

U Severnoj Irskoj četiri od pet glavnih stranaka u parlamentu zatražilo je hitan izvršni sastanak kako bi razgovarali o novom soju koronavirusa i pravilima tokom božićnog perioda.

Severna Irska tek treba da najavi bilo kakvo pooštravanje božićnih pravila poput onih koje smo videli u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, navodi BBC.

Prema izveštajima, Sin Fein, SDLP i Alijansa napisali su zajedničko pismo premijeru i zameniku premijera tražeći sastanak danas.

Stranke kažu da moraju da se uvere da su propisi i ograničenja za Božić i šestonedeljno zaključavanje od 26. decembra “dovoljno čvrsti” da zaštite javno zdravlje.

IRSKA OD PONOĆI OGRANIČAVA SAOBRAĆAJ S BRITANIJOM

Irska će od ponoći uvesti ograničenja za letove i trajekte iz Britanije kao odgovor na novi soj koronavirusa koji je tamo otkriven, izjavio je danas ministar transporta Imon Rajn.

„Opšta putovanja između nas i Britanije biće ograničena“, rekao je ministar, prenosi Rojters. On je dodao da će odluka ponovo biti razmotrena u utorak ujutru.

Izuzetak je promet robe i ključnih radnike u lancu snabdevanja.

(Tpknews.com/Beta/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker