PRESEŠĆE NAM 100 EVRA! Od 1. jula sve poskupljuje zbog novih uvećanih akciza na gorivo!

Nove, uvećane akcize na gorivo počeće da važe od 1. jula, odlučila je Vlada Srbije.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, da bi sada bila pomerena za još mesec dana. Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini, pa će sada biti uvećane za otprilike jedan dinar.

Tako će ovaj namet na benzin biti 57,10 dinara po litru, evrodizel 58,72 dinara, dok će akcize za gas biti 44,59 dinara. Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale naftne derivate 68,45.

Dizel u Srbiji pojeftinio je od početka godine, što je posledica pada cene sirove nafte na globalnom tržištu. Dok se 20. januara litar dizela mogao kupiti za nešto više od 164 dinara, krajem maja na pumpama je mogao da se nađe za 132 dinara.

Iako je pojeftinjenje značajno, cena ovog goriva u Srbiji je i dalje među među najvišima u regionu. Višu cenu u regionu, prema podacima sajta Global petrol prices, ima jedino Albanija, a neke od zemalja u kojima se dizel može pazariti jeftinije nego u Srbiji jesu Nemačka, Austrija, Slovenija, Španija, Luksemburg.

Razlog što dizel u Srbiji nije još jeftiniji jesu upravo visoka državna zahvatanja, koja se i ovog puta uvećavaju.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je nedavno da država ne samo da ne bi trebalo da povećava akcize, nego bi morala da potpuno redefiniše svoju politiku akciznog oporezivanja.

Istovremeno sa poskupljenjem goriva očekuje se da skoče cene pre svega prehrambennih proizvoda, hemije, prevoza i drugih proizvoda i usluga.

9 Comments

    1. Koji si ti paćenik, hahahaha . Ti si od onih ljudi koji u glavi imaju žicu koja im drži uši, a ja mislio da je to samo fora.

    2. Није братићу овде поента шта је Ђилас радио, радио, прошлост. Већ шта нам спремају у будућности. Аполитичан сам. Хвала на не-етикетирању.

  1. Jebo Vas Đilas,i jebo Vas Vučić! Ne zna se ko je veća lopovčina! Razlika između njih dvojice je samo u sposobnosti na koji način će strpati pare sebi u džep! I što je Vučić stoka diktatorska! Policija takve obožava,da ponovo može da radi šta hoće! Sve dok ne dobiju po ušima,ali baš kako treba! Treba im Pablo Eskobar da ih pobije što više,pa da plaču kao što su i Kolumbijske pandurčine plakale,kukale,zapomagale…

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close