“PASULJIJADA 2022”: U Velikom Gradištu, šesnaesti put po redu, krčkao se čuveni pasulj „Gradištanac” (VIDEO)

U subotu 13. avgusta, šesnaesti put po redu, održana je tradicionalna kulinarska manifestacija “Pasuljijada”, koja je okupila u Velikom Gradištu veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje, i koji rado uzimaju učešće na ovoj manifestaciji.

Foto: TOVG

Manifestaciju je, prigodnim govorom, otvorio zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković.

U oviru Pasuljijade održan je turnir u basketu 3 na 3. Ekipe su se nadmetale za laskavu titulu majstora košarke. Treće mesto osvojila je ekipa IPON – Dušan Životić, Lazar Lazarević, i Dušan Savić. Drugo mesto pripalo je ekipi iz Babušinca – Ilija Mirković, Uroš Stanković, Mateja Mitić i Miloš Majstorović. Šampionska ekipa u basketu ove godine bila je ekipa ŽAR – Miloš Milivojević, Aleksandar Šekularac, Ivan Veljović i Ivan Milovanović.

U ranim jutarnjim časovima izabrana je najlepša i najslikovitija bašta, i najlepši balkoni. Ova akcija traje od aprila, i sastavni je deo akcije uređenja grada. Sva dvorišta su fotografisana, a fotografije su bile izložene u gradskom parku na velikim panoima.

Treće mesto za najlepšu baštu osvojila je Slavojka Obradović iz Velikog Gradišta, drugo mesto za najlepšu baštu osvojila je Žaklina Živojinović iz Velikog Gradišta, a prvo mesto za najlepšu baštu osvojila je Emilija Bojić iz Ostrova. Nagradu za najslikovitiju baštu osvojio Zoran Stanković iz Velikog Gradišta.

Treće mesto za najlepši balkon ove godine osvojila je Branka Jovanović iz Velikog Gradišta. Drugo mesto za najlepše uređeni balkon ove godine pripalo je Nadici Mijatović iz Tribroda, a prvo mesto za najlepši balkon osvojila je Biljana Kostić iz Topolovnika.

Specijalna nagrada za najcvetniji balkon i afirmaciju opštine zasluženo je dobio Simić Vlastimir iz Velikog Gradišta. Balkoni i bašta kuće Simića već nekoliko godina privlače turiste da zastanu, naprave par fotografija, raspitaju se o broju cvetnih sadnica, načinu održavanja i uloženom trudu domaćina ovog malog raja, koji se nalazi na samom ulazu u Veliko Gradište.

U gradskom parku, u 15 časova, organizator je dao znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja Gradištanca, a nekoliko časova ranije, učesnici su sređivali svoje štandove, koje je svaka ekipa brižno uređivala, najbolje što ume. Direktorka turističke organizacije uručila je nagrade za najuređeniju kuhinju, najoriginajlniji naziv ekipe i najveseliji kotlić.

Štandovi su bili u etno stilu, a najlepše uređenu kuhinju imala je ekipa: „Pasulj kuvam, tradiciju čuvam“ iz Velikog Gradišta. Ekipe su brižljivo smišljale jedinstvena, šaljiva imena a pobedila je ekipa sa nazivom: „Gradištanca cure vole, sve od struka pa na dole“.

Kada se upalila vatra, i pasulj stavio na krčkanje, oko kotlića je vladala vesela atmosfera. Specijalna nagrada dodeljena je za najveseliji kotlić. Najbolje raspoložena je bila ekipa Slaviše Jovanovića iz Kragujevca.

U isto vreme, u gradskom parku, krčkao se pasulj kome su se svi posetioci najviše radovali, zato što su ovaj pasulj degustirali besplatno. Pasulj za narod kuvala je vojska Srbije – Garnizon iz Požarevca, kojima je uručena posebna zahvalnica.

Posle tačno tri sata od početka kuvanja, organizator je dao znak učesnicima da gase vatru. Kapiteni ekipa dali su volonterima uzorak u pripremljenim činijama. Žiri u sastavu – kuvar iz vojske Jovica Micić, Stariji vodnik prve klase Milan Pavlović i Darko Tadić ocenjivao je izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost. Predsednik žirija Milan Pavlović pročitao je brojeve nagrađenih.

Treće mesto osvojio je pasulj Vidak Miroslava iz Velikog Gradišta, a drugo mesto osvojio je pasulj koji je skuvala Svetlana Damnjanović iz Donje Kruševice. Predsednik žirija dao je lek za veliku neizvesnost i kao vrhunski eliksir za dug život preporučio je pasulj Nebojše Paunovića iz Kusića.

Svake godine na ovoj manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus Gradištanca i za bar jedno novo prijateljstvo.

Kako dolikuje ovoj manifestaciji, narodno veselje trajalo je do dugo u noć, a na koncertu, u prepunom gradskom parku, pevao je Dženan Lončarević.

(Tpknews.com/TO/S.A.)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker