BLOKADE ŠIROM SRBIJE: Poljoprivrednici nastavili proteste, sutra sastanak sa premijerkom

U više mesta u Srbiji danas su nastavljeni protesti poljoprivrednika blokadom saobraćajnica, na kojima je saobraćaj usporen ili se propuštaju samo deca, stariji i hitna pomoć.

Foto: Beta

Poljoprivrdnici iz pančevačkih sela blokirali su oba izlaza iz grada ka Beogradu. Blokiran je i magistralni put ka Rumuniji, na raskrsnici kod skretanja za Vršac. Nastavljena je i blokada dela Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu. Kao upozorenje, šumadijski paori blokirali su brzu saobraćajnicu Kragujevac – Batočina, kod Kapije Šumadije, na sat vremena, dok su poljoprivrednici iz Braničevskog okruga stigli traktorima kod sela Bratinac, zbog čega je usporen saobraćaj na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca.

Poljoprivrednici traže otkupnu cenu suncokreta 700 evra po toni, ukidanje akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru i ograničenje trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Protest ratara u Novom Sadu ušao je u šesti dan, a od sinoć su barikade u proširene, pa su traktori bili parkirani na Bulevaru Mihajla Pupina, na prilazu centru iz Jevrejske ulice, odnosno na raskrsnici kod Srpskog narodnog pozorišta.

Trenutno su prohodni Varadinski most i Jevrejska ulica, dok je Bulevar Mihajla Pupina zatvoren od Varadinskog mosta do raskrsnice sa Ulicom Modene i Ulicom Žarka Zrenjanina. U Subotici su ratari deo mehanizacije sinoć preparkirali na parking prostor u Ulici Matka Vukovića da ne bi ometali svečanu povorku povodom žetelačkih svečanosti “Dužijance”. Na traktorima su istaknuti transparenti kojima traže da se suša proglasi za elementarnu nepogodu, ukidanje obaveze plaćanja nadoknade za odvodnjavanje, da kupuju gorivo bez akciza, te veću cenu suncokreta.

Poljoprivrednici iz Rače čekaju na traktorima u Lapovu odgovor iz Vlade Srbije, a najavili su da će blokirati magistralni put ka Кragujevcu na sat vremena.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se sutra sa predstavnicima poljoprivrednika sa kojima će razgovarati o zahtevima poljoprivrednih proizvođača koji protestuju prethodnih nekoliko dana.

Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u zgradi Vlade Srbije u 10:00 časova, a pored poljoprivrednika i premijerke, prisustvovaće i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, predstavnici Privredne komore Srbije, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

“Vlada Srbije očekuje da će rezultat ovog razgovora biti rešenje aktuelne situacije, koje će biti prihvatljivo kako za poljoprivrednike, tako i za državu i trgovinski sektor, vodeći računa o interesima građana”, navedeno je u saopštenju vlade.

Blokade su za danas najavljene i u Svilajncu, Opovu, Somboru, Kleku, Bašaidu, Žitištu, Sefkerinu i u još nekim mestima.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

4 Komentari

  1. 700 evra za tonu suncokreta i to je to,nema popuštanja. Ne možemo mi poljoprivrednici da ispaštamo zbog njihove bahatosti,neka ministrima i poslanicim kao i svima u javnom sektoru smanje plate i biće za suncokret.

  2. Premijerka se i tako nizašta ne pita. Trebaju razgovarati sa onim, koga ona zove šefom. Ali, taj bi ih lakše i bolje slagao nego premijerka. Prema tome, kada sledeći put budete glasali, pre nego što zaokružite listić, uključite mozak. Nemojte da vam opet zine du*e za 100 evra, koje će vam gospodin Glavni ponuditi, jer to su i tako vaše pare. Vidite i sami da je sve poskupelo, osim vaših poljoprivrednih prouzvoda. Mislim, poskupeli su oni u prodavnicama, ali otkupna cena koja se vama nudi, više je nego mizerna.

    1. Istinito, bolno, žalosno, ali tako je, samo se bojim da su njihovi glasači bezmozgaši, tako da nema nama spasa.

  3. Zašto nisu zadovoljni Zlatnim dobim Vučićeve kriminalne napredne Srbije? Pa onih 100 evra je uzeto iz sredstava za poljoprivredu a drugih nema dok Kinezi neodobre novi kredit

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker