SKANDAL U TUŽILAŠTVU: SNS krimosi smenili tužiteljku Višeg javnog tužilastva dan posle hapšenja u EPS-u!

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović odbacila je danas navode te institucije da je izrazila želju da radi u drugom odeljenju i da je zbog toga premeštena, kao i da je odugovlačila predmet istrage povodom malverzacija u Javnom preduzeću “Elektroprivreda Srbije” (EPS).

Foto: Medija centar Beograd/Bojana Savović

Savović je za agenciju Beta rekla da je predmet pripremala godinu dana i da joj je on “oduzet” nakon hapšenja šest osoba zbog sumnje da su EPS oštetili za 7,5 miliona američkih dolara.

“Oni mi oduzimaju predmet i daju nekom drugom ko ne zna ni šta treba da pita (okrivljene), ne zna predmet, da ih on saslušava. Do sada je nezabeleženo da vam neko oduzme predmet u momentu hapšenja, predmet sa kojim ste samo vi tako dobro upoznati”, kazala je ona.

Komentarišući navode tužilaštva da je “odugovlačila predmet”, Savović je navela da je predmet sve vreme bio u policiji, u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), a ne kod nje i dodala da ima sačuvane sve urgencije koje je slala SBPOK-u.

Ocenila je i da nije logično što joj predmet nije oduzet ranije ako je “odugovlačila”, već da je čekano da ona naredi pretres i hapšenje tih osoba.

“Kada sam ih uhapsila, naredila pretrese stana, oduzimanje pronađenog novca, onda su me smenili i shvatili da ‘odugovlačim predmet’. Nema nikakve logike”, rekla je tužiteljka.

Ona je odbacila i navode tužilaštva da je viši javni tužilac Nenad Stefanović izdao nalog za hapšenje, rekavši da je to učinila ona.

“Tog dana sam ja komunicirala sa SBPOK-om i sa advokatima i zvala Advokatsku komoru. Ja sam postavila branioce i koordinirala celom akcijom hapšenja i pretresa, moj potpis je na inicijativama za pretres stana”, rekla je Savović.

Naglasila je da nikada nije podnela molbu da pređe u neko drugo odeljenje, ali da javni tužilac ima diskreciono pravo da određuje premeštaje i da tu odluku ne mora da pravda i objašnjava.

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu saopštilo je ranije danas da zamenica javnog tužioca Bojana Savović nije smenjena, već da je redovnom izmenom godišnjeg rasporeda, po sopstvenoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da je realizacija krivičnog predmeta EPS i hapšenja osumnjičenih izvršena po nalogu višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića i prvog zamenika za suzbijanje korupcije Brankice Marić, kako bi se “postupanje ubrzalo”, jer je “pomenuta zamenica odugovlačila predistražni postupak”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u sredu da su među uhapšenima odgovorna lica i inženjeri u EPS-u, osumnjičeni da su oštetili to preduzeće za 7,5 miliona dolara tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Neka smenjuju tužioce kad godinama ćute. Zbog njih se i namnožila Vučićeva mafija. Ko će sada da im stane na put kad su uzeli maha? Kriminal je na sve strane a svi ćutimo

  2. Drago mi je da još uvek postoje i časne i poštene sudije. Jeste da ih je mali broj ali mi to uliva nadu da u Srbiji ima naroda koji nije prodao poštenje i čast za sendvič.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker