PANIKA U CELOJ EVROPI: Ruski bombarderi TU-160 leteli do Španije, ceo NATO podigao lovce! (FOTO/VIDEO)

Borbeni avioni četiri evropske zemlje presreli su dva ruska borbena aviona tupoljev Tu-160 na putu od Norveške ka severnoj Španiji.

presretanje-ruskih-aviona-foto-francusko-ministarstvo-odbrane-1475687760-1005817

Avioni iz Norveške, Velike Britanije, Francuske i Španije, presreli su ruske lovce na obodima svog važdušnog prostora, javio je BBC.

Kako se navodi, incident se dogodio u trenutku visokih tenzija između Zapada i Rusije. Analitičari navode da se broj ruskih aviona koje presreću NATO avioni znatno povećao.

Incident se dogodio 22. septembra, ali nije bio poznat javnosti sve do objavljivanja saopšenja francuskog Ministarstva odbrane. U saopštenju se navodi da su dva norveška aviona prva spazila ruske lovce na severu i da su podignuta još dva lovca F-16 kako bi ih ispratili do juga Škotske.

Britanija je poslala borbeni avion tajfun koji je pratio ruske lovce zapadno od Šetlandskih ostrva, ali ih nije presretao. Kako se navodi, ruski avioni nisu ušli u britanski vazdušni prostor.

presretanje-ruskih-aviona-foto-francusko-ministarstvo-odbrane-1475687760-1005817
Foto: Francusko ministarstvo odbrane

Francuski borbeni avioni sačekali su ruske lovce zapadno od Irske, 100 kilometara od britanske obale, saopštilo je francusko Ministarstvo odbrane.

Dva španska lovca F-18 konačno su presrela ruske avione severno od grada Bilbao, posle čega su se ruski lovci okrenuli i vratili, navodi BBC.

Island se istog dana žalio da su dva ruska lovca letela previše blizu civilnih aviona. Oni su naveli da su borbeni avioni leteli između 1.800 i 2.700 metara ispod putničkog aviona koji je leteo od Rejkjavika do Stokholma.

TPKNEWS/Agencije/BBC

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker