GOLUBAC: Razmena semenske pšenice

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine dalo je saglasnost na predlog Republičke direkcije za robne rezerve o naturalnoj razmeni semenske pšenice za merkantilnu pšenicu iz roda 2016. i 2017. godine.

psenica
Foto: SO Golubac

Cilj podnetog predloga je pomoć poljoprivrednim proizvođačima uoči jesenje setve sertifikovanog semena ozime pšenice, domaćih sorti.

Pravo na razmenu imaju fizička lica koja su nosioci aktivnog poljoprivrednog gazdinstva, ovlašćeni skladištari Republičke direkcije za robne rezerve, kao i zemljoradničke zadruge i pravna lica koja su registrovana kao lica čija je pretežna delatnost gajenje žita.

Maksimalna količina semenske pšenice koja se daje u razmenu jednom poljoprivrednom gazdinstvu je 20 tona, dok za ovlašćene skladištare, zemljoradničke zadruge i druga pravna lica ta maksimalna količina iznosi 500 tona. Predloženi paritet za rod iz 2016. godine je 1 kg semenske pšenice za 1,8 kg merkantilne, dok je za rod 2017. godine predložen paritet 1 kg semenske za 2 kg merkantilne pšenice.

TPKNEWS/SO Golubac

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker