U CARSTVU GROBOVA BRANIČEVSKOG OKRUGA: Niklo stambeno naselje za mrtvace (VIDEO)

Gasterbajteri Braničevskog kraja poznati su kao strastveni neimari. Teško zarađeni novac u tuđini troše na izgradnju velelepnih vila u rodnom kraju. Ali svoj neimarski duh preneli su i na groblja. U prethodnih nekoliko godina lokalna groblja više liče na stambena naselja.

grobnice-620x350

Na prvi pogled groblje u ovom selu liči na zgusnuto stambeno naselje. Kuće pravilno poređane jedna uz drugu, u par redova. Kao i u svakom drugom naselju svako je “svoju kuću” uredio prema svojim mogućnostima

Jedno takvo groblje nalazi se u selu Smoljinac koje se nalazi na 20 kilometara od Požarevca.

Na prvi pogled groblje u ovom selu liči na zgusnuto stambeno naselje. Kuće pravilno poređane jedna uz drugu, u par redova. Kao i u svakom drugom naselju svako je “svoju kuću” uredio prema svojim mogućnostima. Mahom su građene tipski, a ima raznih fasada, uglavnom se razlikuju po boji i kvalitetu. I o stolariji se mislilo, te je većina prozora i vrata od kvalitetnog materijala. Tu su i krovovi u “četiri reda”, ali i oluci koji se redovno menjaju.

Neki su ovaj prostor oplemenili i mini terasama ipred ili bašticama sa cvećem. Enterijer je mahom skoman, uglavnom se svodi na nameštaj, nekoliko stolica, sto, lampa, po koji kredenac. U svakoj od ovih večitih kuća nalazi se i spomen ploča pokojnika, ili bar slika, neizbezno cveće, omiljeni predmeti.

Prema rečima meštana, prva ovakva grobnica napravljena je daleke 1968. godine. Po uzoru na gradnju u ovom kraju, svaka sledeća napravljena grobnica kao i kuća morala je biti veća i modernija od komšijine. Kako su godine prolazile, stilovi su menjali, a danas je na ceni minimalizam, ali ne kamenorezački, nego opet arhitektonski.

Na ovom seoskom groblju danas ima oko 50 kuća, ali grobnih mesta ponestaje. Za okolne placeve vlada prava pomama, a vlasnici istih nasmejano trljaju ruke. Prema rečima meštana, sada više ne postoji okvirna cena kvadratnog metra, nego se zemljište licitira, a pojedinci su za grobno mesto spremni da izdvoje sumu novca za koju bi mogli da kupe manji stan u obližnjem gradu.

Ovaj trend se proširio i na ostala sela Braničevskog okruga. Jelena Simić koja je sa pokojnim mužem provela radni vek u Beču, upravo pravi jednu sličnu grobnicu na groblju u selu Sirakovo.

Izvor: Telegraf.rs

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker