Kostolački ugalj je stub razvoja Srbije

Rudarski sektor uvek je uspevao da ostane oslonac mašinogradnje ienergetske stabilnosti Srbije. Uz unapređenje efikasnosti, smanjenje troškova i reorganizaciju, to će i ostati.

ugalj_je_stub_razvoja_srbije-poseta_pk_drmno
Foto: EPS Energija

Pristupačnost, prihvatljivost i raspoloživost uglja u Evropi i Srbiji dovode do zaključka da nije pitanje hoće li se u budućnosti koristiti više ili manje,već samo na koji način će se eksploatisati, ocenili su učesnici međunarodnog Simpozijuma o površinskoj eksploataciji uglja ISCMC 2016. u Beogradu.

Na simpozijumu koji je od 11. do 14. septembra okupio 180 učesnika iz 10 zemalja rečeno je da ugalj i dalje čini više od jedne trećine u ukupnoj količini energenata koji se koriste u Evropi, uprkos negativnoj kampanji.

“Elektroprivreda Srbije je potpuno svesna da je u savremenom poslovanjuneophodno uskladiti društvene ciljeve i zaštitu životne sredine saeksploatacijom uglja, koja je veoma važna za Srbiju. Rudarski sektor je uvek bio usituaciji da mora da juri zadate kapacitete u veoma teškim uslovima. I tada smo uspevali da ostanemo oslonac ne samo mašinogradnje već i energetskestabilnosti Srbije. Uz unapređenje efikasnosti, smanjenje troškova i reorganizaciju, nameravamo da to i ostanemo. Zato je EPS i usvojio strateški plan razvoja eksploatacije uglja do 2025. godine” rekao je Slobodan Mitrović,izvršni direktor za proizvodnju uglja JP EPS. Tokom dva dana simpozijuma predstavljeno je 56 radova 160 autora, a učesnici skupa su trećeg dana posetili EPS-ov kop “Drmno” kod Kostolca.

“Pred Srbijom su velike obaveze na putu ka Evropskoj uniji i glavni zadatak je da se kroz pregovore obezbede najbolji uslovi za našu zemlju. I ovaj skup ima upravo taj cilj, da dođemo do dobrih preporuka za buduću saradnju i razvoj uoblasti eksploatacije uglja, koja je stub razvoja, ali i opstanka Srbije” rekao je Aleksandar Vesić iz Sektora za planiranje i upravljanje u životnoj sredini Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Mitrović je istakao i da EPS, bez obzira na loše uslove u poslednjih deset godina, održava investicioni ciklus za kapacitete i potrebni nivo proizvodnje.

“Bez obzira na to što smo možda na petom mestu u Evropi po proizvodnji uglja, mi imamo dosta aktivan investicioni ciklus i smatram da će on biti aktivan do 2020. godine jer novac koji je predviđen za modernizaciju i revitalizaciju opreme uopšte nije mali i EPS će ostati pokretač energo-mašino gradnje. Svi ti sistemi koji su projektovani do sada daju dobre rezultate, čak i 20 i 30 odsto preko projektovanih kapaciteta.”

U završnoj fazi je i realizacija projekta integrisanog upravljanja zaštitom životne sredine na prostoru kolubarskog i kostolačkog basena.

“Prvi put je napravljen jedan veliki iskorak u EPS-u kada je reč o zaštitiživotne sredine. Na Polju “C” primenjene su najsavremenije metode koje se koriste u rudnicima u Nemačkoj za zaštitu od buke i prašine. Isti model će biti primenjen i na površinskom kopu “Drmno”, gde se nabavlja novi sistem iz kineskog kredita i sva oprema će takođe biti sa smanjenim nivoom buke izaštitom od prašine” istakao je prof. dr Dragan Ignjatović, predsedavajući programskog komiteta ISCMC 2016.

Simpozijum su organizovali Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Udruženje rudarskih i geoloških inženjera Srbije i Jugoslovenski komitet za površinsku eksploataciju, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i EPS-a.

Prema rečima Slobodana Mitrovića, budućnost se zasniva na upravljanju kvalitetom uglja, energetskoj efikasnosti, produktivnosti rada i zadovoljavanju evropskih ekoloških standarda. “Srbija koristi samo 16 odsto svojih rezervi uglja i to znači da smo se dovoljno povukli kada je reč o smanjenju korišćenja uglja, to je maksimalno restriktivna mera.

POSETA KOPU “DRMNO” 

Učesnici simpozijuma poslednjeg dana rada posetili su Površinski kop “Drmno”, gde ih je dočekao Ivan Tašić, direktor za proizvodnju uglja “TE-KO Kostolac”, sa saradnicima. Tašić je ovom prilikom upoznao goste sa svim specifičnostima kopa “Drmno”, sa aktuelnom tehničko-tehnološkom situacijom, kao i sa razvojnim planovima na kopu “Drmno”.

TPKNEWS/EPS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker