USKORO: Povećanje plata i penzija do četiri odsto!

“MMF će odobriti povećanje, plate će verovatno porasti više nego penzije”, kaže ekonomista Stojan Stamenković.

12369-isplata-dinari

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je da je sasvim izvesno da će Međunarodni monetarni fond biti saglasan da u Srbiji budu povećane plate u javnom sektoru, najverovatnije tri do četiri odsto, kao i penzije.

“Tačan procenat povećanja je teško utvrditi u ovom momentu dok se ne uradi projekcija budžeta za narednu godinu. To će zavisiti od rasta bruto domaćeg prozvoda”, kazao je Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi.

Ako bi rast BDP naredne godine bio, kako se prognozira, tri odsto, ne treba očekivati povećanje plata i penzija veće od tri-četiri odsto, naveo je Stamenković.

On je dodao da će MMF verovatno dozvoliti veći procenat povećanja plata nego penzija.

“Penzionerima šta god da se da, oni moraju da trpe, a sa platama je drugačije jer postoje osetljivi sektori kao što su zdravstvo i prosveta, gde visina plata može da izazove određene probleme”, ocenio je Stamenković.

Misija MMF u Beograd dolazi u drugoj polovini oktobra povodom nove revizije tekućeg aranžmana sa Srbijom i sa predstavnicima Vlade će razmatrati u kom precentu mogu da budu uvećane plate u javnom sektoru i penzije jer je budžetski deficit ove godine manji od planiranog, a u 2017. se očekuju dodatne uštede u državnoj kasi.

Plate u javnom sektoru veće od 25.000 dinara su u skladu sa aranžmanom sa MMF-om umanjenje od novembra 2014. godine za 10 odsto, a penzije po stopi od 22 do 25 odsto.

Prva povišica je bila u januaru 2016. godine kada su plate povećane do četiri odsto, a penzioneri su dobili linearno povećanje od 1,25 odsto.

TPKNEWS/Beta

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker