ZA 7 DANA OTKRIVENO 6.400 PREKRŠAJA: Drogirani i pijani vozači haraju drumovima po Srbiji

Do sada su alkohol, neprilagođena brzina, nevezivanje pojaseva i koršćenje mobilnog telefona bili glavni problemi po bezbednost saobraćaja. Tokom međunarodne akcije koja je trajala od 13. do 19. maja, pregledano je oko 10.000 vozača, a otkriveno je ukupno 6.400 prekršaja. Posebno zabrinjava da je čak 10 vozača kamiona bilo pod uticajem psihoaktivnih supstanci.

Foto: Ilustracija/Profimedia

Muškarac (50) koji je vozio kamion koji se direktno zakucao u autobus u kojem je nastradao vozač autobusa, a povređena 21 osoba, bio je pozitivan na droge. On je u toj nesreći ostao nepovređen. U Subotici jе zatеčеn 21-godišnji vozač audija sa 1,33 promila alkohola u organizmu i pod dеjstvom kokaina i marihuanе. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu isključili su iz saobraćaja dvojicu vozača. Naime, policija je zaustavila 53-godišnjeg vozača “ferarija” koji je vozio pod dejstvom kokaina i benzodiazepina, kao i 40-godišnjeg vozača “vektre“ pod dejstvom heroina i marihuane…

Tokom januara ove godine policija je iz saobraćaja isključila i zadržala u službenim prostorijama 289 vozača koji su vozili drogirani. Prošle godine 19 saobraćajnih nezgoda sa poginulima izazvali su vozači koji su bili drogirani. Stiče se utisak da je danas mnogo više vozača koji voze pod dejstvom narkotika, nego pre desetak godina. Međutim, činjenica je da je danas samo bolja kontrola vozača. Ranije nismo imali kontrolu vozača na psihoaktivne supstance. Jednostavno, policija je nekada, kada dođe na uviđaj, merila samo alkohol, ne i psihoaktivne supstance. U međuvremenu je došlo do učestalije upotrebe psihoaktivnih supstanci. Iako većina misli da je zloupotreba psihoaktivnih supstanci karakteristična samo za urbanu sredinu, po izveštajima saobraćajne policije vidi se koliko je to rasprostranjeno i među vozačima iz seoskih sredina.

Postoje dva načina kako policija otkriva vozače pod dejstvom narkotika. Prvi je upućivanjem vozača, za koga se posumnja da upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu gde medicinsko osoblje radi testiranje uz prisustvo policijskih službenika. Drugi način, jeste uz prisustvo uređaja “Dräger DrugTest 5000” koji detektuje sedam vrsta psihoaktivnih supstanci, među njima i najpoznatije droge – kokain i kanabis. Dve su glavne komponente uređaja. Manji uređaj, pomoću koga se uzima uzorak pljuvačke i zove se kaseta ili kolektor i veći analizator, uređaj u kome se vrši analiza uzorka pljuvačke.

Sam proces uzimanja uzorka traje od jednog do četiri minuta i, kada indikator pokaže plavu boju, uzorak je spreman. Ubacuje se kaseta u analizator i sam proces analize traje između sedam i 10 minuta. Policajci ceo proces obavljaju na licu mesta, pa odmah može da se vidi da li je vozač koji je zaustavljen pod dejstvom nedozvoljenih supstanci ili ne. Za svakog zaustavljenog vozača štampa se izveštaj, pošto uređaj ima mogućnost povezivanja na štampač i tastaturu pomoću koje se unose podaci. Sa vozačima pod dejstvom narkotika slična je procedura kao i kod vozača zaustavljenih sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu. Oni bivaju isključeni iz saobraćaja na licu mesta, i to isključenje traje 24 časa, uz zadržavanje u službenim prostorijama do 12 sati.

Visinu kazne određuje prekršajni sud, a zakon propisuje novčanu kaznu u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kaznu zatvora do 30 dana, zatim osam kaznenih poena i zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom od najmanje šest meseci. U poslednje tri godine bilo 25 nezgoda na godišnjem nivou u kom su učestovali drogirani vozači.

Jedna Danska studija je pokazala da je rizik od povreda u vožnji nakon upotrebe droga 25 puta veći, a ukoliko vozač konzumira i alkohol, 35 puta veći. Uvidom u spisak nesreća, ova godina bi mogla da preuzme crni flor tragedija na srpskim drumovima.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker