NOVI UDARAC NA DŽEP: Veliko poskupljenje do kraja godine, evo koliko će koštati benzin i dizel

Cene benzina i dizela poskupeće u Srbiji do kraja godine za pet do šest odsto po litru zbog američkih sankcija Iranu, upozoravaju vlasnici naftnih kompanija!

To znači da ćete za litar bezolovnog benzina oko Nove godine morati da izdvojite nešto više od 170 dinara, dok će dizel skočiti na preko 181 dinar po litru.

Skok cene barela nafte zbog krize u Iranu već je uticao da gorivo u Srbiji poskupi za pet do šest dinara, a kada u novembru američke sankcije zvanično stupe na snagu, doći će do novog poskupljenja.

Srđan Knežević, vlasnik kompanije “Knez petrol” rekao je da je skok cene sirove nafte na berzama u Njujorku i Londonu za više od dva dolara u toku samo 24 sata uslovio vlasnike pumpi u Srbiji da već danas evrodizel poskupi za jedan dinar, a bezolovni benzin za 0.5 dinara.

– Nažalost, ovo nije kraj i cena barela će sigurno dodatno još skakati zbog sankcija koje će SAD uvesti Iranu. To znači da će, ako se nešto drastično ne promeni do kraja meseca, evrodizel poskupeti za tri dinara, a benzini za dva dinara, a do kraja godine će evrodizel biti skuplji za čak šest posto po litru, a benzin za pet posto. Mi, vlasnici naftnih kompanija, tu ne možemo ništa da uradimo jer smo već naše marže spustili na minimum – rekao je Knežević.

– Veliki problem nam pravi nizak nivo Dunava, zbog čega se nafta umesto baržama prevozi cisternama i vozovima, što je duplo skuplje – dodaje Knežević.

Sa njim je saglasan predsednik kompanije “Nafta a.d.” Nebojša Atanacković, koji objašnjava da SAD namerno prave ovakvu situaciju na berzi jer proizvode uljane škriljce i ne zavise toliko do sirove nafte.

– Ništa na berzi ne može tako naglo da skoči ili padne kao cena sirove nafte jer je ona najosetljivija na sve političke događaje u svetu. Sada zbog američkih sankcija Iranu dolazi do deficita nafte na svetskom tržištu pa logično skače i cena barela – podvlači Atanacković.

SKOKOM CENE GORIVA POSKUPLJUJU NAMIRNICE I PREVOZ?

Ekonomista Ljubomir Madžar upozorio je da će porast cene nafte napraviti domino efekat koji će dovesti do poskupljenja brojnih drugih sirovina i usluga.

– Skokom cene goriva poskupeće i brojne druge namirnice i usluge koje zavise od saobraćaja, što će biti još jedan jak pritisak za našu privredu. S obzirom da naftne kompanije tvrde da su maksimalno spustile svoje marže i da ne mogu više, jedini način da se zaustavi poskupljenje je da država spusti akcizu, ali to nije ni realan, niti dobar potez. Javne finansije su bitnije od cene goriva, penzije moraju da se isplate, a automobil ne morate da vozite – jasan je Madžar.

(TPKNEWS/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker