DOK JE VUČIĆ DELIO ORDENJE: Gaženje demonstranata, tenzije i incidenti obeležili protest ispred Palate Srbija (VIDEO)

Ispred Palate Srbija, gde su dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti, održan je protest više ekoloških organizacija koje traže da se zakonom trajno zabrani iskopavanje bora i litijuma.

Foto: Nova.rs

Aktivisti su u manjim grupama, oko dva sata blokirali Bulevar Nikole Tesle i Bulevar Mihajla Pupina na Novom Beogradu. Kordon policije ih je, međutim, sprečavao da priđu Palati Srbija.

Aktivisti su saopštili su da su završili sa ovom akcijom, ali su najavili da će svoju borbu nastaviti i u narednom periodu. Podvukli su da će Skupština biti uskoro raspuštena, te da time treba i završiti kampovanje koje je počelo pre šest dana.

Aktivistkinja i glumica Bojana Novaković poručila je za Nova.rs da su šatori već spakovani, ali da će se borba nastaviti i u narednim danima. Kada je reč o konkretnim akcijama, one će biti saopštene u utorak uveče, nakon što „Aleksandar Vučić bude povukao svoje poteze“.

Direktor kampanje „Kreni-promeni“ Savo Manojlović najavio je da će večeras saopštiti koji su dalji koraci ekoloških aktivista.

NOSIO MLADIĆA NA HAUBI, UHAPŠEN

Na raskrsnici Ulice antifašističke borbe i Bulevara Mihaila Pupina došlo je do incidenta, kada je automobil koji je probio blokadu udario jednog demonstranta. Nekoliko metara ga je nosio na haubi, dok su ostali učesnici protesta lupali po vozilu pokušavajući da ga zaustave.

Demonstranti su zatim prišli mladiću koji je sa haube pao na trotoar, a on im je rekao da je dobro i da nije ozbiljnije povređen. Za N1 je kratko izjavio da je stajao na ulici i da je „bukvalno pao na haubu“ i uhvatio se za brisače u strahu da ne padne.

– Mislio sam da će da stane, on je ubrzao samo. Mislim da sam dobro, sigurno ću ići kod doktora, ali nema potrebe za Hitnu pomoć. Ovo je moj trofej, za to sam se držao – kazao je mladić pokazujući brisač koji je otkinuo dok je padao sa vozila.

Rekao je i da se nije uplašio, da „ima spreman šator“ i da je spreman da učestvuje na protestima do kraja.

Policajac u civilu obraćajući se učesnicima na kraju protesta rekao je da je vozač automobila koji je udario mladića pronađen i uhapšen.

Nešto kasnije su još dvojica učesnika protesta policajcu u civilu prijavila da je jedan vozač u crvenoj „dačiji“ pokušao da ih udari na trotoaru u Ulici antifašističke borbe.

Demonstranti su rekli da su se tokom protesta desila četiri saobraćajna incidenta i negodovali su što saobraćajna policija nije obezbeđivala skup. Na samom kraju protesta je zbog toga došlo i do verbalnog sukoba sa prisutnim policajcima u civilu.

Savo Manojlović je pozvao na smirivanje tenzija i zamolio građane da ne napadaju policajce koji su profesionalno radili svoj posao, i da oni nisu krivi što tokom protesta nije bilo saobraćajne policije, već su za to odgovorni vrh policije i ministar Aleksandar Vulin.

Nakon toga je protest i zvanično zavšren i okupljeni su se razišli.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker