NOVI IZVEŠTAJ O KVALITETU VAZDUHA: Požarevac i Kučevo među najzagađenijim gradovima u Srbiji

U Srbiji je vazduh zvanično prekomerno zagađen u 15 gradova i aglomeracija, među kojima je i Požarevac i Kučevo, ocena je kvaliteta vazduha za 2020. godinu, koju je Beogradska otvorena škola dobila od Agencije za zaštitu životne sredine u septembru 2021. godine.

Foto: iStock

“Za ocenu vazduha u prethodnoj, 2021. godini, sačekaćemo septembar ove godine. Kakav smo vazduh do sad disali ove godine, zvanično ćemo saznati, pogađate, tek na jesen 2023. godine”, navodi se u saopštenju Beogradske otvorene škole.

Kada se posmatraju rezultati dobijeni iz zvaničnog sistema monitoringa kvaliteta vazduha, zaključuju sledeće: Vazduh u Srbiji je čist samo u mestima gde ne postoji sveobuhvatan monitoring kvaliteta vazduha.

Spisak gradova u kojima je bilo preko 100 dana prekomernog zagađenja kompletiraju Knjaževac, Zaječar, Požarevac i Kučevo.

Godišnji limit od 35 dana prekomernog zagađenja prevremeno su potrošili i Leskovac, Gornji Milanovac, Aleksinac, Negotin, Sremska Mitrovica, Kula, Prokuplje, Majdanpek, Prijepolje, Brodarevo, Bosilegrad, Trstenik, Požega, Kruševac, Kovačica, Bela Palanka, Surdulica, Bečej, Senta, Ruma, Aranđelovac, Mladenovca, Kovin, Osečina.

Među ovim gradovima ima i mesta u kojima je uspostavljen zvanični državni i(oli) lokalni monitoring, kao i mesta gde postoje samo senzori koje su postavili građani.

U zimskim mesecima lokalna ložišta i toplane koje koriste fosilna goriva (mazut, ugalj), uz saobraćaj i uticaj industrije, daju nekontrolisan uticaj na povećan nivo koncentracije zagađujućih materija iznad dozvoljenih i preporučenih vrednosti, što je pogubno za zdravlje svih građana, posebno osetljivih kategorija, poput dece, starijih i ljudi sa hroničnim oboljenjima.

Rasprostranjenost i funkcionisanje zvaničnog sistema monitoringa vazduha zavisi od odgovornosti i ažurnosti kako Agencije za zaštitu životne sredine, tako i jedinica lokalne samouprave koje su dužne da uspostave lokalni monitoring kvaliteta vazduha, i da rezultate tog monitoringa dele sa Agencijom.

Izazovi su posebno prisutni u domenu lokalnog monitoringa, budući da gradovi i opštine u velikoj meri ne uspostavljaju odgovarajući nivo monitoringa kvaliteta vazduha.

To znači da u nedostatku merenja ne postoji ni zakonski osnov za donošenje i sprovođenje zakonom propisanih mera u cilju smanjenja nivoa zagađenja vazduha.

U nedostatku zvaničnih podataka, i uz opravdanu bojazan, građani u alternativnim metodama za sad nalaze rešenje, kako bi se makar kratkoročno informisali o stanju kvaliteta vazduha u svojim sredinama.

Kako dalje navode, potrebno je da odgovorne institucije i pojedinci odgovorno rade na unapređenju monitoringa kvaliteta vazduha na teritoriji cele države, kako u domenu širenja i održavanja državne mreže, tako i u domenu uspostavljanja sveobuhvatnog lokalnog monitoringa i pravovremene razmene informacija, jer bez merenja ne može biti ni adekvatnih mera za čist vazduh.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Eto, još jedan veliki razlog da opštinsko rukovodstvo u Kučevu podnosi neopozivu ostavku. Ali nije ni čudno što je vazduh u Kučevu među najzagađenijim u Srbiji jer fabrike rade punom parom pa je to verovatno uzrok?

  2. Svakodnevno u Kučevu gori jedna od najvecih deponija u Srbiji pored reke Pek. Gradjani kao i JKP Kucevo i dalje odnose i bacaju smece na pomenutu deponiju. Kada se upali smece Kučevo se ne vidi od dima niti se mogu otvoriti prozori od smrada, a Peku se ne mozi prici što zbog DIMA što zbog kineskog ZiDjINA. O lokalnoj upravi ne vredi govoriti jer je odavno sve rečeno.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker