KOLO, FUDBAL I BIK NA RAŽNJU: Održan 10. Spasovdanski turnir u malom fudbalu u Trstu (VIDEO)

Proteklog vikenda, u mestu Domio, nadomak Trsta, održan je tradicionalni, deseti po retu, Spasovdanski turnir u malom fudbalu 6+1. Na desetom turniru nastupile su 32 ekipe u seniorskoj i 12 u kategoriji veterana.

Foto: Screenshot youtube

Spasovdanski turnir u malom fudbalu već deset godina organizuje Udruženje Srba u Trstu “Vuk Karadžić” iz Trsta, koje je osnovano 1995. godine. Krsna slava udruženja je Sveti Sava a svrha njihovog osnivanja je očuvanje srpskog jezika, srpske kulture i tradicije.

Na turniru učestvuju Srpske ekipe iz Italije, Austrije, Švajcarske i Srbije. Pobeda na tršćanskom Spasovdanskom turniru donosi pehar i prestiž jer novčanih nagrada nema.

Fudbalski turnir u Trstu je na neki način tršćanska liga šampiona. Tako je i organizovan, igraju 32 ekipe raspoređene u 8 grupa.

Foto: Screenshot youtube

U zemlji fudbala Italiji Srbi suvereno vladaju u tršćanskoj ligi u malom fudbalu. Srbija sport osvojila je sve što se moglo osvojiti, a pobedila je i u selekciji veterana na ovogodišnjem Spasovdanskom turniru.

Klub se bavi sportskim, kulturnim i humanitarnim aktivnostima. Fudbalska ekipa “FK Srbija Sport” osnovana je 1990. godine i takmiči se u najvećoj i najjačoj ligi u malom fudbalu, “Grad Trst” (Città di Trieste).

“FK Srbija Sport” nastupala je na mnogobrojnim turnirima u Italiji i Evropi. Učestvovali su takođe na mnogim turnirima koji su organizovani u humanitarne svrhe.

Foto: Screenshot youtube

Tokom dva dana Spasovdanski turnir poseti nekoliko hiljada tršćanskih Srba, a obavezni gosti su generalni konzul Republike Srbije u Trstu, Dragan Kićanović, i Gradonačelnik Trsta, Roberto Dipiazza.

U Trstu živi između 10.000 i 12.000 Srba, koji se okupljaju oko crkvene opštine i svog Udruženja “Vuk Karadžić” najstarijeg u Italiji.

Udruženje Srba u Trstu “Vuk Karadžić” osim Fudbalskog kluba ima i dve Folklorne sekcije osnovane 2010. godine, koje okupljaju decu i omladinu uzrasta od 3 do 33 godine. Folklorna sekcija podeljena je u dve kategorije: dečiji i izvođački asambl. Ova Folklorna sekcija imala je mnogobrojne nastupe, a najveći uspeh je ostvaren 2011. godine na 16. evropskoj smotri folklora dijaspore i Srba u Regionu. Svake godine u mesecu novembru obeležavaju godišnjicu osnivanja sa mnogobrojnim gostima iz Srbije i Evrope.

Folklorna sekcija iz Trsta organizovala je i mnoge humanitarne akcije, u zajednici sa drugim udruženjima i samostalno. Pomagali su i pomažu svima kojima je pomoć potrebna, koliko mogu.

Nakon dva dana takmičenja pobednički pehar pripao je ekipi “Traja prevoz”. Ali, ipak pobednici pre svega su tršćanski Srbi koji uporno čuvaju svoju tradiciju i korene.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker