NEMA VIŠE ODLAGANJA: Svi moraju da zamene zdravstvene do kraja godine!

Čipovane elektronske zdravstvene kartice trenutno ima svega trećina od oko sedam miliona osiguranika, ali iz resornog ministarstva još nema predloga da se produži zakonskirok za zamenu, koji ističe 31. decembra.

Plasticna zdravstvena knjizica foto Ana Paunkovic

Prema podacima RFZO, elektronske zdravstvene knjižice je do 28. septembra dobilo 2.257.755 građana, što je manje od trećine ukupnog broja od oko sedam miliona osiguranika.

Zakonski rok za zamenu koji je počeo u januaru prošle, ističe 31. decembra ove godine! Elektronske kartice uglavnom sada imaju zaposleni, koji su ih dobijali preko preduzeća i kompanija u kojima rade. Prema iskustvima iz domova zdravlja, poslovično revnosni penzioneri su izgleda čekali poslednje tromesečje da regulišu ovu obavezu, te upravo oni najčešće pitaju da li će biti produženja roka.

Kako kažu u RFZO, to bi moglo da se dogodi samo ako Ministarstvo zdravlja do kraja godine u tom smislu predloži izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Građani koji su ušli u proceduru zamene knjižice žale se da na novu čekaju i po tri meseca, iako je rečeno da je od podnošenja zahteva do dobijanje nove isprave potrebno u proseku 30 dana.

U RFZO objašnjavaju da je produženo vreme čekanja posledica činjenica da je u drugoj polovini ove godine porastao broj zahteva na šalterima Fonda.

Inače, elektronske zdravstvene knjižice se prave u Zavodu za izradu novčanica, i kako je ranije saopšteno iz RFZO, mesečno je moguće maksimalno izraditi 350.000 kartica. Ako se tome doda i trenutno “zagušenje” u filijalama RFZO, produženje zakonskog roka za zamenu zdravstvenih knjižica nameće se kao jedino moguće rešenje.

TPKNEWS/Politika

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker