ZABELELI SE KROVOVI I POLJANE: U Srbiji pao prvi sneg (FOTO)

Ljubitelji zimskih sportova mogu da počnu da se raduju, sneg je već pao na Kopaoniku. Iako ga nema u velikoj količini krovovi i poljane na ovoj planini su se danas zabeleli.

prvi-sneg

Na Kopaoniku je u sredu pao prvi sneg, javlja portal Infokop.

Kako se navodi, prizori sa web kamera su obradovali skijaše i ljubitelje planine i zimskoj sportova, uz pitanje da li je sneg poranio, te da li taj prvi sneg i njegov datum imaju ikakve veze sa samom skijaškom sezonom.

“Sam datuma prvog snežnog pokrivača zahvata jako široki spektar od kada postoje merenja na Kopaoniku. Beležen je od početka septembra pa do kraja novembra. Na primer, pretprošle godine je to bio 23. septembar, a prošle 23. oktobar. Ako bi uzeli generalno srednju vrednost, datum prvog snežnog pokrivača bi bio negde između 10. i 15. oktobra, dakle ovaj današnji sneg je relativno poranio u odnosu na taj prosek“, navodi Infokop.

Ipak, jedna stvar vezuje gotovo sve dane sa prvim snežnim pokrivačem, a to je da traju jako kratko, u gotovo 90% slučajeva tek dan ili dva.

skituljko-prvi-sneg

“Ono što još vezuje veliki deo prvih snegova je da su obično vrlo male visine, približno u 85% slučajeva su manji od 5cm, dok su velike visine tipične kada prvi sneg okasni (tj. padne u novembru). Prvi snegovi su karakteristični za gore spomenute izražene frontove sa okeana i to sa severozapada. U tome je ovaj današnji sneg istupio, jer je on posledica visinskog ciklona koji se u naše krajeve spustio sa severoistoka Evrope. Kao takav, krećući se preko kopnenog dela Evrope, nije imao potencijala da donese bilo kakve ozbiljnije padavine“, ističe se u tekstu Infokopa.

Što se tiče pitanja da li na osnovu prvog snega možemo bilo šta zaključiti o kvalitetu ski sezone, odgovor je naravno negativan, dodaje se, jer ne postoji apsolutno nikakva paralela u podacima sa time.

“Sinoptička situacija u ovako ranijem delu jeseni nam nije nikakav pokazatelj onoga što sledi kasnije. Inače, ovo danas je ionako bila samo uvertira, uz eventualni centimetar ili dva snega. Šansa za malo konkretniji sneg je petak, kada će nam na uz već postojeću hladnoću stiže novo oformljeni ciklon iz Jadrana“, zaključuje se u tekstu.

TPKNEWS/infoKOP

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker