NEHAMER NAJAVIO: Austrija ukida obaveznu vakcinaciju i besplatne korona testove?!

Nedelju dana od stupanja na snagu Zakona o obaveznoj vakcinaciji, na veliki pritisak guvernera pokrajina, austrijski kancelar Karl Nehamer po prvi put najavljuje mogućnost odstupanja od ove mere i saopštava da se odustalo od lutrije za vakcinisane.

Foto: Ilustracija/EPA/Pixabay

Nehamer je, za dnevnik „Kronen cajtung“, rekao da ne isključuje mogućnost stavljanja van snage Zakona o obaveznoj vakcinaciji.

„Ako se eksperti komisije koju vlada treba da imenuje izjasne za stavljanje van snage obavezne vakcinacije to ćemo poslušati“, poručio je on.

Nehamer je kazao da se Zakon inače stalno analizira, što i zahtevaju guverneri pokrajina.

„Sve dok eksperti kažu da je vakcina ključno sredstvo ostaje na snazi obavezna vakcinacija. Međutim ako predlože vladi da se ukine zakon to će biti učinjeno“, objasnio je on.

Komisija eksperata, koju pominje Nehamer, još nije uspostavljena. Nehamer je, za ORF, podvukao da je obavezna vakcinacija savršena alatka, kao i da je Zakon dobro izrađen i može fleksibilno reagovati an svaku situaciju, fleksibilno kao i virus.

„Baš zbog toga smo se odlučili da uspostavimo komisiju eksperata kao savetodavno telo, kako bi se stalno analizirala usklađenost sa Ustavom i da li je mera i dalje potrebna, pre svega da li je vakcinacija i pravo sredstvo u borbi protiv virusa“, naglasio je on.

Kada je reč o najavljivanoj lutriji za vakcinisane, preko koje bi svaki deseti vakcinisani građanin dobio bon o 500 evra za primljenu dozu vakcine protiv korona virusa, Nehamer je kazao da se od toga odustaje.

On je predložio da se za te svrhe predviđeni novac prosledi ljudima koji su dali značajan doprinos u borbi protiv pandemije. Konkretno misli na osoblje u zdravstvu, negovatelje, ali i vojsku i policiju.

Ukazao je da je lutrija bila predloženo na želju Socijaldemokratske partije Austrje (SPO) kao podsticaj, i da je ona trebalo da se odvija preko javnog servisa ORF. Međutim, ORF je odbio sprovođenje lutrije, što je bila prepreka za sprovođenje ovog plana.

BESPLATNI KORONA TESTOVI PRED UKIDANJE

Besplatni korona testovi u Austriji mogli bi uskoro postati prošlost, pošto se u korist njihovog ukidanja izjasnio i kancelar Karl Nehamer. Austrijsku državu, to jest poreske obveznike, su do sada besplatni korona testovi koštali 1,8 milijardi evra.

Već dve godine se Austrija suočava sa pandemijom korona virusa, i od tada je urađeno više od 45 miliona testova, i sve je više onih koji smatraju da treba ukiniti besplatne testove, posebno od kada je na snazi obavezna vakcinacija.

Epidemiolog Gerald Gartlener smatra da bi bilo svrsishodno preći na sistem da svi bez „Zelenog pasoša“, to jest koji nisu vakcinisani, treba da plate testiranje. Prema ranijoj odluci austrijske vlade besplatni testovi predviđeni su do kraja marta.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn najavljuje da će strategija testiranja biti jedna tema današnjeg sastanka sa guvernerima pokrajina i ekspertima.

„U vladi već pregovaramo o ukidanju besplatnih testova“, preneo je kancelar Nehamer.

On je ukazao da je otvoreno kada će to uslediti i da li će testovi onda za sve – vakcinisane i nevakcinisane – biti naplaćivani. Jedino pokrajina Beč oštro kritikuje pozive na ukidanje besplatnih testova, pošto se glavni grad oslanja u svojoj strategiji borbe protiv pandemije na testiranje građana.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker