OPŠTI HAOS U VAŠINGTONU: Naoružane Trampove pristalice upale u zgradu Kongresa, ima ranjenih i povređenih (VIDEO)

Američki Kongres je trebalo večeras da potvrdi izbornu pobedu Džoa Bajdena, ali od toga ništa jer je nekoliko hiljada demonstranata koji podržavaju Donalda Trampa nakon protesta probilo policijski kordon i ušli su u samu zgradu Kongresa.

Foto: EPA

Ovo su nezapamćene slike u Americi. Oni jesu imali na stotine masovnih demonstracija, setimo se samo dešavanja ovog proleća i pokreta Black lives matter, ali ovako nešto, da masa uđe u Kongres, to se nikada nije desilo.

Aktelni američki predsednik Donald Tramp je ranije danas na skupu svojih pristalica poručio da nikada neće priznati pobedu na predsedničkim izborima 2020. godine novoizabranom predsedniku Džou Bajdenu, tvrdeći još jednom da je na izborima došlo do velike prevare birača.

Najtvrdokorniji republikanci koji ga podržavaju posle ovoga su odlučili da stvar uzmu u svoje ruke i nasilno su ušli u zgradu Kongresa. Došlo je do sukoba sa policijom, čula se i pucnjava, a potvrđeno je da je jedan policajac i ranjen dok su mediji javili da je pogđena i jedna žena.

Kongres je brzo i evakuisan a demostranti koji su upali unutra ne samo da se nisu krili od policije i kamera već su i rado pozirali, mnogi od njih noseći zastave Konfederacije.

https://twitter.com/Breaking911/status/1346892747408633857

Nakon što su pristalice Donalda Trampa upale u američki Kongres u Vašingtonu, naciji se obratio i izabrani predsednik Džo Bajden.

– Vi gledate i ja gledam šta se dešava. U ovom trenutku naša demokratija je napadnuta. Ovo je presedan. Ovo je napad na temelj slobode u Kapitolu, napad na predstavnike naroda i državne službenike koji rade u srcu SAD. Ovo je napad na vladavinu prava i najsvetije u Americi, a to je dužnost prema narodu. Ove scene haosa na Kapitolu nisu odraz naroda Amerike. Ovo je nered, haos i mora stati odmah. Pozivam ovu bandu da se povuče i da omogući demokratiji da ide napred – rekao je Bajden.

https://twitter.com/disclosetv/status/1346932733054914561

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker