OBNOVA GOLUBAČKE TVRĐAVE: Rokovi probijeni, troškovi uvećani

Radovi na obnovi Golubačke tvrđave na Dunavu, koja je spomenik kulture od izuzetnog značaja, zbog velikog kašnjenja izvođača radova trajaće skoro duplo duže nego što je planirano, a koštaće barem trećinu više novca nego što je predviđeno, pokazuje istraživanje Insajdera.

Obnova Golubačke tvrđave, koju sprovodi Austrijska razvojna agencija, sa 6,6 miliona evra iz evropskih fondova, počela je u septembru 2014, a trebalo je da se završi 30. juna prošle godine.

Nakon isteka roka, EU je povukla milion evra neutrošenih sredstava. Za sada ne postoji zvaničan podatak da li je i na šta potrošeno preostalih 5,6 miliona evra.

Ipak, dodatna sredstva za nastavak projekta obezbeđena su Memorandumom koji su u junu 2016. potpisali Rasim Lajić, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije, i Klaus Kaper, direktor ADA u Beogradu, čime je rok za završetak produžen do kraja 2017.

ADA će dati dodatnih 800.000 evra, što se procenjuje kao dovoljno za radove do kraja aprila ove godine, dok bi nakon toga iz fondova EU trebalo da stigne još 2,1 miliona.

„Ornament“ kasnio s radovima i dizao troškove

Prema istraživanju Insajdera, najodgovorniji za probijanje roka i podizanje troškova obnove jesu izvođači radova i stručan nadzor. Najdrastičniji primer je firma Ornament iz Beograda, koja je prednjačila u kašnjenju i menjanju provobitnih projektnih planova.

Projekat revitalizacije Golubačke tvrđave je radilo pet izvođača za pet različitih poslova. Ornament je pobedio na tenderu za centralni deo projekta, rekonstrukciju tvrđave, tvrdeći da će čitav posao uraditi za 1,7 miliona evra, pola miliona jeftinije nego što je bilo predviđeno projektom.

Međutim, stručan nadzor zadužen za kontrolu radova je već nakon mesec dana od početka obnove konstatovao da Ornament ne može da ispuni uslove i da će biti potrebno još novca.

Ornament je na promenu troškova imao pravo s obzirom na to da cena ugovorom nije definisana, već je bila određivana na osnovu jedinice mere koju predlaže Ornament, a odobrava stručan nadzor.

Za seču drveta trebalo 630 sati rada

Prema istraživanju Insajdera, ovu ugovornu klauzulu Ornament je koristio da podigne nivo troškova, a jedan od primera je i raščišćavanje zelenila na Kuli 4.

Za taj posao su projektom bili predviđeni 60 sati rada i trošak od 600 evra. Međutim, nakon zahteva Ornamenta, s kojim se saglasio stručan nadzor, za taj posao je bilo potrebno čak 630 sati, a trošak je tako narastao na 16.380 evra.

Arhitektkinja Marija Jovin, koautor projekta Revitalizacija Golubačke tvrđave, tvrdi za Insajder.net da ovaj primer najbolje ilustruje mehanizam rada Ornamenta.

„To famozno zelenilo na tvrđavi za koje je potrebno toliko sati rada je bilo drvo koje je izraslo visoko iznad kule. Sami procenite da li je za seču jednog drveta potrebno 630 sati rada“, rekla je ona.

Prema dostupnim podacima o realizaciji radova, šest meseci nakon početka obnove, u avgustu 2014, Ornament je završio samo tri procenta planiranog posla, iako mu je isplaćeno 30 odsto novca.

Jovin tvrdi da je Ornament po više osnova prekršio odredbe ugovora kojima je predviđeno raskidanje ugovora uz naplatu štete od izvođača.

„Oni su prekoračili međurokove, nisu obezbedili potreban broj radnika navedenih u ugovoru, koristili su cement suprotno projektnoj dokumentaciji, a takođe su i odustali od nekih radova koji su projektom predviđeni. Nejasno je zbog čega su ostali da grade“, kaže Jovinova za Insajder.net.

O tome ko će dobiti poslove na obnovi ove srednjovekovne tvrđave na ulazu u Đerdapsku klisuru odlučivala je ADA, preko koje je EU plasirala sredstva. Stručan nadzor je obavljala firma SAFAGE DOO iz Beograda, dok je novac zvanično isplaćivalo preduzeće Golubačka tvrđava, koje je za potrebe projekta osnovala država Srbija.

Detaljnije o razlozima kašnjenja radova, ali i drugim aspektima projekta obnove Golubačke tvrđave, Insajder će se baviti u narednom periodu.

TPKNEWS/Insajder.net

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker