GOLUBAC U CRVENOJ ZONI: Za 5 dana 7 zemljotresa u Petrovcu na Mlavi, ima li razloga za brigu

Tlo u Srbiji ponovo se trese, a mnogima se čini da je podrhtavanje jače nego prethodnih godina. Meštane opštine Petrovac na Mlavi je u četvrtak 7. decembra rano ujutru probudio zemljotres magnitude 4.1 jedinica Rihterove skale.

Foto: Ilustracija/Shutterstock

Žitelje Petrovca na Mlavi probudio je juče oko 4:45 sati zemljotres od koga su im se zatresle stvari po kući. Kako kažu, potres je bio jači nego pre četiri dana, ali srećom, koliko znaju oni sa kojima smo razgovarali, nije napravio štetu na objektima. Ističu, ipak, osetio se mnogo više nego prethodni. Da se nešto dešava u dubinama zemlje osetili su i žitelji Pančeva, Kragujevca, Smedereva, Kraljeva, Jagodine, Batočine… ali i pojedini Beograđani koji žive na višim spratovima.

Potres u Braničevskom okrugu, kako je rekao Dejan Valčić, v. d. direktora Republičkog seizmološkog zavoda, dogodio se jugoistočno od Petrovca na Mlavi na dubini od deset kilometara i rezultat je pomeranja tla na rasedu od Velikog Gradišta do Svilajnca.

– Ovaj rased je poznat kao naša aktivna seizmička zona, gde smo istorijski gledano imali jedan od najjačih zemljotresa 1893, takozvani svilajnački zemljotres, kada je jačina potresa bila 5,8 jedinica po Rihterovoj skali (skala koja instrumentalno pokazuje koliko je energije oslobođeno u žarištu). U poslednje vreme aktivnost tla na ovom prostoru bila je mala, ali ovo što se sada dešava nije neočekivano. Sam mehanizam zemljotresa dešava se na rasedu koji je aktivan, tako da tu nemamo nikakvih nepoznanica – rekao je Valčić.

U prethodnih nekoliko dana u centralnoj Srbiji dogodilo se sedam zemljotresa, uglavnom male jačine.

– Uobičajeno je da kada se dogodi jedan jači zemljotres imamo seriju slabijih kao rezultat smirivanja tla. Na istom rasedu pre četiri dana dogodio se zemljotres jačine 3,6 jedinica po Rihteru, a onda je usledio niz od pet slabijih. Zatim se juče dogodio onaj od četiri jedinice po Rihterovoj skali. Očekujemo da će to biti maksimalna vrednost u ovoj kratkoj sekvenci, odnosno seriji potresa. Da li će biti i najjači to je već pitanje. Gledano istorijski, maksimalna vrednost na ovom području jeste oko 5, 8 jedinica po Rihteru. Ali ne možemo reći da će se takav zemljotres dogoditi sad. To će se možda desiti u nekom trenutku, ali „pripreme” tla za tako jak zemljotres mogu da traju godinama – objašnjava Valčić.

U Srbiji ima dosta manjih raseda, ali oni srećom ne mogu da se porede sa onim velikim u Albaniji i Turskoj, gde su se u prethodnih nekoliko godina dešavali zemljotresi sa katastrofalnim posledicama. Ti rasedi mogu da se u određenom periodu aktiviraju i svaki od njih ima svoj potencijal i može da oslobodi seizmičku energiju. Pitanje je samo koliko dugo će se ta energija akumulirati. Što se duže akumulira potencijalno može da izazove jači zemljotres. I svaka od tih lokacija ima drugačiji mehanizam zemljotresa. Može se desiti samo jedan zemljotres, a može da se dogodi više njih i da se energija postepeno oslobađa. Svaki je specifičan za sebe.

– Naša zemlja je na obodu gde nisu izražene velike magnitude. Mi imamo karte seizmičkog hazarda, koje daju verovatnoću da će se dogoditi zemljotres određene magnitude na određenom prostoru za određeni broj godina unapred. Te karte se nalaze i na našoj internet prezentaciji – ističe Valčić.

Ovih dana dešavali su se zemljotresi i u drugim delovima sveta. Juče je zabeležen zemljotres jačine 5,6 jedinica po Rihteru u Azerbejdžanu, a u prethodnih dana u zapadnoj Turskoj jačine 4,9 jedinica po Rihterovoj skali, a prošlog meseca i u Grčkoj od 5,2 jedinica po Rihteru. Jedno od pitanja je da li ta pomeranja tla utiču na nas.

– Ako pogledate na dnevnom nivou, zemljotresi se dešavaju svugde u svetu, jer jednostavno tlo stalno „radi”. Na naš prostor seizmički najviše uticaja ima sudarna zona afričke i evropske ploče, nešto manje jadranske mikroploče ispod Dinarida, ali i tektonske ploče u zoni Karpata. To su zone koje najviše utiču na nas, ovi ostali su seizmički daleko od nas – kaže Valčić.

A da li će i kada prilikom potresa eventualno doći do oštećenja objekata, ne zavisi samo od jačine zemljotresa. Taj efekat zemljotresa na objektima i ljudima pokazuje opisna Merkalijeva skala.

– Postoji kategorizacija objekata, na osnovu koje se određuje njihova otpornost. Zavisi od toga da li je objekat betonski ojačan ili je građen samo od cigle. U slučaju da se dogodi potres jačine 5,6 jedinica po Rihteru, može se desiti da objekat od cigle pretrpi oštećenje, a onaj sa betonskim ojačanje ne. Sve zavisi od toga da li je objekat seizmički urađen kako treba – ističe Valčić.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker