MALO ĆE NAS OTROVATI: Privremeni Vlauca iz Homolja reče i ostavi sve bez teksta (VIDEO)

Кanadska kompanija “Dandi” planira otvaranje rudnika zlata Potaj čuka – Tisnica, u opštini Žagubica na Homoljskim planinama, dok bi se u samom procesu estrakcije koristio cijanid. Ekipa TV N1 bila je u obilasku Homoljskih planina i tom prilikom razgovarala sa građanima na tu temu.

Screenshot

Odgovor jednog povremenog meštana iz sela Laznica, koje ima vlašku etničku većinu, najbolje oslikava stanje svesti u sadašnjoj Srbiji pod režimom Aleksandra Vučića.

– Ja sam za to da, ipak pošto su mi deca u inostranstvu, a ja sam tamo privremeno, da ako se otvori rudnik možda će da budu malo otrovani, ali ostaće narod ovde. Mi smo se ovde školovali na Rudniku, Bor i Majdanpek su odvajkada, još od Francuza… – rekao je Dejan Šćopulović iz Laznice.

Na pitanje Žakline Tatalović kako to misli “malo otrovani”, odgovorio je:

– Vazduh je tako, šta?.. Mi smo navikli na arsen iz Bora, ovde se spuštao taj dim iz Bora, nije to nešto novo kod nas – reče i ostavi sve bez teksta.

Podsetimo, planirana proizvodnja kanadske kompanije je prerada 2,5 megatona godišnje. Međutim, pojedine ekološke organizacije strahuju da će zbog ovog rudnika biti ugroženo vrelo Mlave, Beljanica, ali i Homoljska potajnica, kao i životinjske vrste i arheološka nalazišta.

U septembru ove godine Ministarstvo građevinarstva je objavilo javni uvid Prostornog plana posebne namene za eksploataciju zlata za ovo područje. Najveći deo budućeg rudnika zauzimaju šume i šumsko zemljište, više od polovine odnosno 54 odsto, poljoprivredno i ostalo zemljište 35 posto, sama zona rudarske aktivnosti 3,6 odsto i građevinska područja naselja 1,3 posto. Prostorni plan obuvata ukupnu površinu oko 292 kvadratna kilometara.

Ono što najviše brine ljude je ADR postrojenje u kojoj će se nalaziti glavna procesna oprema, a u samom procesu koristiće se, kako navodi Prostorni plan, cijanid.

PROČITAJ I

8 Komentari

  1. Ok ….rekao je tačno onoliko koliko i zna i razume.
    Rekao je svoje i onaj ,,sanjar,, iz Jadra, a sta je rekao i to je čula je cela Srbija .
    Jer toga,tih i takvih pojedinačnih primera, ima i uvek i svuda.
    Razlika je samo što u Jadru masa onih ljudi tamo i govore i rade ono što takodje i čuje i gleda cela Srbija.
    A i oni žive i u Srbiji i sada u ovom istom vremenu.
    Tako da u CELOM ovom regionu Istočne Srbije uopšte nije problem GOVOR bilo kog pojedinca kakav god on bio.Pa ni ovaj sa ovog snimka..
    Problem je potpuna NEMOST veoma velikog broja gradjana .
    I to takodje SVI i znamo . Kao i njen razlog.
    Ali to ,,PROGOVARANJE,, je uvek i proces,
    koji kada u Srbiji jednom počne ,nema rikverc .
    A u ovom regionu Istočne Srbije taj proces je i počeo, i ide prilično brzo.
    Jer kada GRAĐANI Srbije nešto upšte ne znaju, ili nisu dovoljno i dobro informisani i upoznati ,
    ili u nešto uvereni , to je jedna priča.
    A kada jesu , e to je onda …sasvim druga priča.
    A GRAĐANI ovog regiona Istočne Srbije su sada sasvim dobro upoznati sa nekim Faraonskim ,,vizijama,,i ,,misijama ,, i AFRIČKIM ,,konceptom,, da CEO ovaj region Istočne Srbije bude KONGO Srbije ,Balkana i Evrope 21.veka.
    Koji služi isključivo samo za brutalnu eksploataciju i raubovanje ,bez ikakve ekološke kontrole, njegovih rudnih i prirodnih resursa(šuma,voda..) .I takvih primera imaju veliki broj u CELOM ovom region od Bora,Majdanpeka,Žagubice ,Kučeva(nova cementara) Prahova kod Negotina(novi i veliki tkz,,Hemijski park sa proizvodnkom više od 30 raznih fabrika iz hemijske industrije ) itd, itd..
    Za šta je uvek OSNOVNI PREDUSLOV da
    CEO ovaj region Istočne Srbije bude u što većoj meri saobraćajno IZOLOVAN ( od ostalog dela Srbije, a posebno je bitno i medjunarodno, jer ipak je ovo Evropa i 21.vek)
    i time skoro nevidljiv,u senci i zamračen, ,netransparentan.
    A potpuno je upoznat je i sa apsolutno SUPROTNIM i dijametralno različitim EVROPSKIM konceptom i pristupom
    OPSTANKA ,OPORAVKA I RAZVOJA CELOG OVOG demografski,ekonomski socijalni ,a u jednom njegovom delu i ekološki, IZDIŠUĆEG regiona Istočne Srbije primerenim 21.veku.
    Čiji je temelj i osnov TRANSEVROPSKI Atlantski okean -Crno more) Multimodalni saobraćajni koridor-Istok (Crnomorski koridor) ,koji omogućava razvoj i napredak CELOG ovog regiona u svim njegovim potencijalima i resursima, i prirodnim i ljudskim,kao i povratak onih koji su već otišli iz ovog regiona .
    Dakle GEOSTRATEŠKOG TRANSEVROPSKOG koridora koji su sami gradjani CELOG ovog regiona Istočne Srbije DVOSTRUKO NAZVALI ,
    ,,KORIDOR ŽIVOTA,, …i strogo cenzurisani ,,ZABRANJENI KORIDOR,,.
    I sada NEMO prate taj sudar ta
    DVA POTPUNO RAZLIČITA I SUPROTNA KONCEPTA
    I POTPUNO RAZLIČITE I SUPROTNE PARADIGME BUDUĆNOSTI CELOG ovog regiona Istočne Srbije .
    Ali ,takodje AFRIČKA faza NOJEVSKOG zabijanja glave u pesak ,kao i nepostojanja jasnog
    ,,SVETLA NA KRAJU TUNELA,, za CEO ovaj regionIstočne Srbije …su otišli u poslednim decenijama maksimalno lošu istoriju CELOG ovog regiona .

    a

  2. Gradjanima CELOG ovog regiona Istočne Srbije su POTPUNO poznata OBA dijametrallno različita i suprotstavljena koncepta BUDUĆNOSTI celog ovog regiona Istočne Srbije.
    1) Ovaj u snimku gore citirani AFRIČKI ,,KONGO ,, koncept brutalne eksploatacije i ekološkog satiranja CELOG ovog IZDIŠUĆEG regiona ,uz uvoz i naseljavanje za njega neophodne radne snage .
    2) EVROPSKI i pripadajući 21.veku koncept čiji je temelj i osnov TRANSEVROPSKI (Atlanrski okean -Crno more) Multimodalni saobraćajni koridor -Istok(Crnomorski koridor)
    koji omogućava razvoj svih potencijsla, prirodnih i ljudskih, CELOG ovog regiona,kao i povratak iz njega već iseljenih ljudi.
    Problem ovog regiona nije GOVOR ,bilo kakav da je….nego NEMOST i samocenzura gradjana .
    Ali taj proces ,,PROGOVARANJA,,je već uveliko počeo , on nema rikverc..i nezaustavljiv je i sve brži i brži…😀
    A takodje AFRIČKA faza NOJEVSKOG zabijanja glave u pesak je otišla zauvek u lošu istoriju.
    Kao i NEOPSTOJANJE SVETLA NA KRAJU TUNELA za ceo ovaj region Istočne Srbije 😀
    Tpknews i svim pratiocima ovog portala…
    Srecna nova 2022…i poz.iz 🚞

  3. Da nije ovakvih i sličnih debilčina, nebi ni bili pod diktaturom AV-radikalnog režima, tz. zlatnog doba za uništavanje i nestanak srbistana, što nije uspelo ni tz,,osvajačima ili okupatorima,, u istoriji, stidimo se nas samih što smo ovako ,,jadni vlasi,, prodane duše, za čašu piva.

  4. Ruzno je nazivati coveka vlaucom bez obzira na tupavost njegovog misljenja. Njegova nacionalnost nema nikakve veze sa njegovim stavom.

    1. To ste u pravu, ali je činjenica da vlasi imaju najmanje razloga da podržavaju ovakvu trulež od vlasti, koja sama ,,gradi i investira,, u zapadnom ili juznom delu, jer su u bolesnoj vlasti uglavnom bosanci i kosovari nacinalisti i krimosi a najmanje ističnosrpski zivalj, bilo kog porekla.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker