PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U PETROVCU NA MLAVI: Uhapšen osumnjičeni za skladištenje i odlaganje opasnih hemijskih materija na gradskoj deponiji!

Proglašena vanredna situacija u delu naselja Petrovac na Mlavi, zbog neprijatnog mirisa, koji podseća na pokvareni kiseli kupus, koji se već tri meseca širi Petrovcem na Mlavi. Zbog toga su mnogi građani izbegavali da izađu iz kuća, a roditelji da decu izvedu u šetnju.

U delu naselja Petrovac na Mlavi proglašena je vanredna situacija zbog neprijatnog mirisa sa gradske deponije. Vanredna situacija će trajati sve dok opasne supstance ne budu izmeštene.

Na lice mesta je odmah izašao inspektor za zaštitu životne sredine i utvrđeno je da se tu nalazi burad sa neindentifikovanom supstancom koja je uzrok neprijatnog mirisa.

Odmah je obavešten i republički inspektor za zaštitu životne sredine kao i policija u Petrovcu na Mlavi koja je našla i uhapsili počinioca M. R. (1979) iz okoline Prijepolja, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Osumnjičeni se tereti da je u toku 2016. godine, u prostorijama jednog privrednog društva u Petrovcu na Mlavi, skladištio 50 buradi u kojima se nalazila tečna i čvrsta supstanca za koju je veštačenjem utvrđeno da predstavlja opasan otpad, te da je u toku 2017. godine tu burad razmestio na nekoliko različitih lokacija na teritoriji Petrovca na Mlavi.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Petrovcu na Mlavi, M. R. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužilaštvu.

Takođe, protiv pedesetšestogodišnjeg muškarca iz Petrovca kod kog je pronađen deo buradi u kojima je bio skladišten otpad, biće podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija u pomaganju.

Ujedno, utvrđeno je i da ista supstanca stoji lagerovana u magacinima bivšeg mlina DP „Borac“ Petrovac na Mlavi.

Materija je odmah poslata na analizu u specijalizovanu laboratoriji.

Rezultati su pokazali da se u buradima nalazi piljevina pomešana sa pesticidom kome je najverovatnije istekao rok trajanja i iskorišćeno jestivo ulje.

Samim tim od tih supstanci se stvara materijal kiselog karaktera, neprijatnog mirisa, koji utiče na kvalitet života lokalnog stanovništva i predstavlja opasan otpad.

Opštinski javni tužilac je doneo naredbu da se izvrši prevoz, transport i trajno zbrinjavanje buradi sa tom supstancom, koje će sprovesti licencirano preduzeće uz asistenciju policije.

Troškovi prevoza padaju na teret budžeta opštine Petrovac na Mlavi koja će se refundirati po okončanju krivičnog postupka od osoba odgovornih za ceo slučaj.

Vanredna situacija se ukida odmah po izmeštanju pomenutog materijala koje će se obaviti u narednih nekoliko dana.

Podsetimo se, pre tri nedelje, meštanin iz Petrovca na Mlavi Miodrag Miletić iz ulice „8. oktobar“ pričao je da se taj miris oseća bez obzira da li duva vetar ili ne i da su zbog toga usledile prepirke među komšijama koje su pretile da se pretvore u svađe i sukobe.

– Danima se pitamo ko to u kante za smeće baca pokvareni kiseli kupus. Onda smo počeli da proveravamo kontejnere i videli da u njima nema kiselog kupusa, a miris se i dalje širio. Pomislili smo da je neko možda kupus bacio u gradsku kanalizaciju, ali kada smo proverili šahte videli smo da taj neprijatan miris ne dolazi ni iz kanalizacije –, kazao je Miletić.

Predsednik SO Petrovac na Mlavi Milanče Aćimović tada je rekao da neprijatan miris dolazi sa gradske deponije KJP „Izvor“, ali i iz nekih delova grada.

– Pod okriljem noći na deponiji je istovareno dvadesetak buradi sa nepoznatom supstancom. Sutradan kada su radnici komunalnog preduzeća na deponiji buldozerom rasturali gomile smeća slučajno su probušili jedno od buradi iz kojeg je počeo da se širi neprijatan miris koji podseća na pokvareni kiseli kupus. Odmah su alarmirani nadležni organi, ali nam je rečeno da u cilju istrage ne dajemo nikakve informacije. Takva burad pronađena su na još nekoliko lokacija u gradu i iz njih se takođe širi neprijatan miris. Pretpostavlja se da je reč o nekom insekticidu – kazao je Aćimović.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker