“DRŽAVA SAMO KUPUJE VREME”: Udruženje “Stig” najavljuje bojkot eAgrara

Udruženje poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca najavilo je bojkot internet platforme eAgrar, putem koje se registruju poljoprivredna gazdinstva. Prema njihovom mišljenju, ova godina će „proći u usklađivanju novih propisa platforme eAgrar i tu se ništa neće promeniti suštinski“.

Foto: Screenshot/Twitter

Kao razloge svog nezadovoljstva poljoiprivrednici navode i da država ne predviđa povećanje subvencija, preneo je Agroklub.

„Nema plana, nije predviđeno ni povećanje subvencija po hektaru, ni plavi dizel. To je samo jedna platforma i lutanje bez cilja i kupovina vremena“, kaže Nedeljko Savić iz udruženja „Stig“.

Platforma eAgrar koju država najavljuje bi trebala da unapredi poslovanje u oblasti poljoprivrede.

Savić podseća kako je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila da će biti izdvojeno 38 milijardi dinara za direktna davanja proizvođačima.

„Pitali smo koja su to direktna davanja, rekla je, ‘videćemo’. Ko se bavi poljoprivredom, zna da ne možemo da čekamo“, kaže Savić.

Savić dodaje i da isplata pomoći proizvođačima suncokreta priznanje države da je pogrešila.

„Među našim članovima, nije svima isplaćena ova pomoć, a ministarka je uveravala u to najpre do kraja godine, pa do kraja januara, a sad je priča da će biti do 6. februara. Ono što mi hoćemo da postignemo jeste da se takve stvari više ne dešavaju i da imamo neku predvidivu budućnost“, zaključuje predsednik „Stiga“.

Savić se osvrnuo i na jučerašnje prosipanje mleka na protestu u Mrčavjecima.

„Prošli ministar Nedimović je rekao da je pustio izvoz kukuruza zbog udruženja Stig. Kad smo prošle godine protestovali, nismo to radili zbog kukuruza već smo tražili da se skine zabrana izvoza pšenice. Zbog onoga što je ministar provukao, stočari su kivni na nas, a mi nismo to ni tražili i nismo radili jedni protiv drugih, već smo zahtevali da nam se plati ono što smo uložili u proizvodnju koja je poskupela“, objašnjava Savić.

(Tpknews.com/Agroklub)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker