USPEŠNA GODINA: Kvalitetni programi od januara do decembra u Centaru za kulturu Požarevac

U samoj završnici 2019. godine na programu je pravi operski spektakl „Na uranku“ Narodnog pozorišta iz Beograda, sa čak 150 umetnika na sceni.

Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac/Foto: M.V.

Centar za kulturu u Požarevcu postao je pravi gradski hram kulture, jer se u njemu, skoro svakodnevno, smenjuju različiti sadržaji za sve generacije i ukuse. Prema rečima Galine Perić, koja je na čelo ove ustanove došla 1. aprila, ceo kolektiv ima razloga da bude zadovoljan godinom koja je na izmaku.

– Najrealniju ocenu o našem radu treba da daju građani, jer sve što radimo, radimo zbog njih. Ipak, sa našeg stanovišta, mislimo da je ova godina bila uspešna, o čemu svedoče brojni programi koje smo realizovali – , rekla je direktorka.

Tokom cele 2019. godine građani su mogli da uživaju u raznovrsnim sadržajima. Među njima su Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, Karavan kulture govora „Negujmo srpski jezik“ na kojem je gost bio i poznati francuski humanitarac Arno Gujon, Majska gitarijada, „Viminacijum fest“, tradicionalni Letnji program i program za vreme LjKI, a nedavno je održana i pozorišna smotra „Živka Matić“.

„Već sutradan nakon preuzimanja dužnosti u Centru, usledilo je otvaranje Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“. Međutim, sve je proteklo u najboljem redu, jer sam imala izuzetnu pomoć i podršku mog prethodnika, Dragog Ivića. Zahvalna sam i njemu i celom kolektivu, koji je učinio da sve prođe na najvišem nivou“, rekla je Perić.

Veoma zapažene nastupe imala je „Gvardija“, orkestar Centra za kulturu, koji će do kraja godine održati dva koncerta, za decu i odrasle. Njegovi članovi nedavno su uspešno gostovali u Beču, na poziv udruženja Srba iz tog grada. „Podršku pružamo i našem GANIP-u i njegovoj folklornoj i etno-grupi. Ponovo smo formirali orkestar „Nota serbika“ kao i mešoviti hor koji je već uspešno nastupao sa „Gvardijom“, kazala je direktorka.

U tekućoj godini uspešno je bilo i amatersko pozorište „Milivoje Živanović“, koje je nastupalo ne samo u Požarevcu, već i šire, gde su izvodili svoje predstave „Čudo i Šarganu“ i „Idemo u lov“. „Predstavom “Idemo u lov“ učestvovali smo i na Danima srpske kulture u Temišvaru, gde je publika ovacijama pozdravila glumce. Ove godine, po prvi put, ovo pozorište imaće i finansijsku podršku, što će mu značiti za pripreme novih predstava i za gostovanja“, rekla je Perić.

U svojim aktivnostima Centar ima veliku podršku lokalne samouprave, bez čije pomoći ne bi mogao da realizuje sve što planira. „Izuzetno smo zahvalni gradonačelniku Banetu Spasoviću, koji nam sve vreme pruža podršku, od planiranja do finansiranja. Zahvalni smo i članu Gradskog veća zaduženom za kulturu, Dejanu Krstiću, kao i pomoćniku gradonačelnika za oblast kulture, Nenadu Petroviću“, rekla je direktorka.

Centar za kulturu u Požarevcu/Foto: M.V.

Iako je 2019. godina bila izuzetno dinamična i uspešna, za kolektiv Centra za kulturu nema predaha, jer se pripremaju za narednu godinu. „Centralni događaj biće jubilarne, 25. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, kada ćemo objaviti i monografiju festivala“, najavila je direktorka. A za sam kraj ove godine, ona je pozvala građane da dođu 26. decembra, u 20 sati, na pravi spektakl – prvu srpsku operu „Na uranku“ Stanislava Biničkog, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, u kojoj će na sceni biti čak 150 umetnika.

BIOSKOP

Centar za kulturu ima i savremeni bioskop, u kojem se daju najveći aktuelni filmski hitovi. Kvalitet projekcija je izuzetan, jer su nabavljeni savremeni projektor i ozvučenje. Pošto beleže veliku posećenost bioskopa, zbog toga, posle Beograda, jedni su od prvih kojima stižu premijerni filmovi.

SARADNJA

„Odličnu saradnju imamo sa članovima ULIS „Milena Pavlović-Barili“. Sa njima smo dogovorili da za svoje izložbe koriste našu galeriju „Obojena svetlost“, a, za uzvrat, oni će nam donirati po dve-tri slike, koje ćemo poklanjati našim gostima“, rekla je Perić. Ona je istakla da dobro sarađuju i sa ansamblom „Novi zvuk“, koji čine profesori Muzičke škole.

NAGRADA

U Centru za kulturu uspešno radi edicija „Braničevo“ i istoimeni časopis za književnost. U ovoj ustanovi planiraju da ponovo pokrenu književni konkurs za dodelu nagrade „Gospođin vir“.

TRNAVAC

Među najvećim događajima u Centru za kulturu, bila je izložba Miće Trnavca. Izlagao je i Bata Anđelković, a u saradnji sa Fondacijom „Dana“ priređena je izložba povodom 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija. Uspešno su protekli i Međunarodni susreti pisaca, kao i gostovanje ansambla „Venac“ sa Kosova.

RUSIJA

„Odlično sarađujemo sa Ruskim domom i Ambasadom Ruske federacije. U aprilu smo imali gostovanje dva dečja ansambla iz Rusije, koji su, kao uskršnji poklon, izveli koncert za decu iz Srbije. Taj događaj nije koštao gradsku kasu, jer je troškove snosilo rusko Ministarstvo kulture“, kazala je direktorka.

KADROVI

„Preko godine imamo veliki broj programa, što zahteva i veliki broj ljudi koji ih realizuju. Iako je sve do sada, i sa nedovoljnim brojem, bilo odlično, značilo bi nam kad bismo kadrovski pojačali tehniku i uredništvo. Takođe, neophodan nam je i jedan auto, kao i sređivanje svlačionica za učesnike programa“, rekla je Perić.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker