INVESTICIJA TEŠKA 100 MILIONA EVRA: Vetroelektrana Crni vrh gradiće se i na teritorij opštine Žagubice

Grad Bor i opština Majdanpek stavili su na rani javni uvid plan detaljne regulacije područja vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Bora, tj. opštine Majdanpek.

Vetropark ilustracija

Povod za izradu plana detaljne regulacije je namera investitora, kompanije Crni vrh Power doo iz Žagubice da izgradi vetroelektranu Crni vrh sa do 40 vetrogeneratora.

Područje planirane vetroelektrane Crni vrh se nalazi na tromeđi teritorija tri jedinice lokalne samouprave, Bor, Majdanpek i Žagubica, udaljeno oko 12 km od Žagubice, odnosno oko 17 km od Bora, piše Ekapija.

Teritorija obuhvaćena Planom detaljne regulacije područja vetroelektrane Crni vrh obuhvata područje površine oko 2.935 ha i nalazi se na teritorijama grada Bora (deo KO Krivelj), površine oko 7.061 ha, opštine Majdanpek (deo KO Vlaole), površine oko 400 ha i opštine Žagubica (deo KO Žagubica i KO Laznica – selište), površine oko 1.829 ha.

Kako je navedeno u dokumentaciji, postupak donošenja odluke o izradi Plana detaljne regulacije i strateške procene uticaja na životnu sredinu za teritoriju opštine Žagubica je u toku.

Unutar područja vetroelektrane planirano je postavljanje do 40 stubova vetrogeneratora – okvirno 14 na teritoriji Bora, 5 na teritoriji Majdanpeka i 21 na teritoriji Žagubice.

Maksimalna visina ose gondole prema projektu bi trebalo da bude 130 metara, a do vrha lopatice 210. etara, sa prečnikom rotora do 160 metara.

“Osnovni cilj izrade ovog Plana su utvrđivanje pravila uređenja i građenja, odnosno stvaranje planskog osnova za izdavanje odgovarajućih dozvola za izgradnju svih potrebnih objekata vetroelektrane VE Crni vrh”, stoji u PDR-u.

Vrednost ove prve domaće investicije u vetropark procenjena je na oko 100 miliona evra, a kako je ranije najavljeno, izgradnja vetroturbina snage do 50 MW trebalo bi da započne odmah po dobijanju građevinske dozvole.

(Tpknews.com/eKapija)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker