VUČIĆ POČEO DA HAPSI SVOJE: Uhapšen direktor Bauwesena i još tri osobe zbog sumnje da su oštetili EPS

Četiri osobe, među kojima i direktor Bauwezena, uhapšene su pod sumnjom za pranje novca i poreska krivična dela u okviru proširenja istrage koja se vodi u vezi sa zloupotrebama koje su oštetile EPS.

Foto: Ilustracija/Shutterstock

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Poreske policije Ministarstva finansija Srbije uhapsili četiri lica osumnjičena za pranje novca i poreska krivična dela, u okviru proširenja istrage koja se vodi protiv šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS), navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je naredbom o proširenju istrage obuhvaćeno ukupno šest osoba, a četiri su danas lišene slobode i dva lica protiv kojih se već vodi istraga i koji se nalaze u pritvoru.

To su Bojan Vladimir S. odgovorno lice stranog privrednog društva „Italiana Construcioni“ S.P.A ogranak u Beogradu i „Meta Balkan“ doo Beograd, Nemanja T. direktor privrednog društva “Bauwasen” doo iz Lazarevca, koji se nalaze u pritvoru, kao i Velimir B. odgovorno lice privrednog društva “Profil Projekt“ doo Beograd, Dragan R. odgovorno lice privrednog društva “Nib Part” doo Beograd, Nikola L. odgovorno lice privrednog društva “Sbos Construction” doo Beograd i Siniša K. vlasnik preduzetničke radnje za autoprevoz iz Uba, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Kako se dodaje, sumnja se da je Bojan Vladimir S. nakon izvršenih uplata novčanih iznosa od strane investitora JP EPS po osnovu ispostavljenih privremenih situacija u vezi sa ugovorom za izgradnju industrijskog koloseka od 18. aprila 2017. godine, novac u iznosu od 317.203.601,78 dinara koristio tako što ga je prebacivao privrednim društvima “Profil projekt”, “Nib Part’” i “Sbos Construction” kao i preduzetničkoj radnji u vlasništvu Siniše K, za navodnu kupovinu šina, elektroopreme i drugog materijala za izgradnju industrijskog koloseka, po lažnim fakturama.

Potom su, kako se sumnja, odgovorna lica pomenutih privrednih društava novac prebacivala na račun PD “Bauwasen” doo iz Lazarevca, čije je odgovorno lice takođe sačinjavalo lažne fakture i dokumentaciju o ovoj nabavci, kao i o nabavci šina i drugog materijala od PD „Metal Balkan” doo Beograd.

Nakon toga je Nemanja T. deo novca u iznosu od 92.853.739 dinara predao Bojanu Vladimiru S, dok je preostali deo novca zadržao na računu PD „Bauwasen” doo iz Lazarevca.

Takođe iz navedenih protivpravnih radnji proizlazi i osnov sumnje da su osumnjičeni izvršili i poresko krivično delo kojim je prouzrokovana šteta za budžet Srbije u iznosu od 76.445.260,00 dinara.

VJT je saopštilo da se osumnjičenima na teret stavljaju krivična dela pranje novca i poreska utaja iz Кrivičnog zakonika, kao i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Osumnjičenima koji su danas lišeni slobode određeno je zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, nakon čega će biti donete odluke o daljem postupanju.

Kako VJT podseća, u ovom predmetu je krajem februara pokrenuta istraga protiv šest lica zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

(Tpknews.com/N1)

Jedan komentar

  1. Jel to da narodu zamaže oči? Što nije uhapsio Grčića i kompaniju, svoje kumove, Brnabićku i njenog brata jer su to ogromne pljačke i nameštanje tendera. Ovako hapsi siću da pomisli narod da u Srbiji još postoji Zakon i sudstvo.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker