Srbija odobrila Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) odobrila je primenu vakcine protiv kovida-19 proizvođača „Fajzer-Biontek” za uzrast od 12 do 15 godina starosti, saopšteno je iz ALIMS-a.

Agencija je u petak razmatrala dopunu dozvole za Fajzerovu vakcinu na komisiji za humane lekove, i nakon što je potvrđeno da su se stekli svi zakonski uslovi, a pre svega, da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost, donela je zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina u Srbiji.

Kako se navodi, eksperti ALIMS-a su od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač sproveo u drugim državama.

Uz to su članovi komisije, stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine, takođe proverili sve materijale pre nego što je predmet stavljen na dnevni red jučerašnjeg vanrednog sastanka komisije.

„Nakon pozitivnog mišljenja Komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine ‘Komirnati’ protiv kovida-19 proizvođača ‘Fajzer-Biontek’ za uzrast 12-15 godina starosti”, stoji u saopštenju, javlja Tanjug.

U narednim danima će se izmeniti i sastavni delovi dozvole – Sažetak karakteristika leka i Uputstvo za pacijenta što će biti objavljeno i na internet stranici Agencije – www.alims.gov.rs.

Kompletiranjem svih ovih postupaka, mogu započeti aktivnosti drugih nadležnih institucija, stručnih komisija i tela nadležnih za imunizaciju uopšte, ali i pedijatriju, kako bi se ispunili neophodni uslovi i definisali dodatni kriterijumi pre nego što zaista započne primena vakcine na ovom uzrastu, odnosno imunizacija dece protiv kovida-19, ukazuju iz ALIMS-a.

„ALIMS i njeni stručnjaci su ovim još jednom pokazali da velikim trudom i dobrom organizacijom mogu da blagovremeno dođu do odgovora na pojedine zahteve, u potpunosti poštujući sve regulatorne zahteve i norme. A sve to sa ciljem kako bi se zaštitilo zdravlje, pa i životi građana Srbije, uz poseban oprez kada je reč o osetljivim kategorijama stanovništva kao što su deca”, zaključuje se u saopštenju.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker