PRVI U EU: Austrija uvela obaveznu vakcinaciju protiv korone za sve punoletne

Austrijski parlament je, posle višesatne burne debate, u četvrtak uveče usvojio zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija protiv koronavirusa i stupiće na snagu početkom februara.

Foto: Reuters

Odluka o obaveznoj vakcinaciji punoletnih građana doneta je velikom većinom. Od 170 predatih glasova, 137 poslanika je glasalo “za”, a 33 “protiv” zakona.

Inače 13 poslanika, gotovo iz svih parlamentarnih stranaka, iz protesta protiv obavezne vakcinacije, ili bolesti, nije prisustvovalo sednici.

Za Zakon su glasali poslanici vladajućih Narodne partije Austrije (OVP) i Zeleni, kao i opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos-a. Slobodarska partija (FPO) je glasala protiv ove mere, optužujući vlasti i sve koji su glasali za obaveznu vakcinaciju, da time uvode totalitarizam i “zdravstveni komunizam” u Austriji.

Na zahtev FPO glasanje je sprovedeno prozivanjem poslanika, tako da su poslanici nakon prozivanja imena morali da ubacuju svoj glas u za to predviđene glasačke kutije.

Koliko je zakon o obaveznoj vakcinaciji podelio društvo pokazuje da je na sajt parlamenta poslato, tokom perioda javne rasprave, više od 100.000 stavova građana. Tokom debate sve stranke su uputile kritiku FPO, optužujući slobodarce za nisku stopu vakcinacije.

Na drugoj strani, poslanici FPO su podvukli da je takav zakon neviđen u demokratskoj Austriji i da je time vlada izgubila poverenje građana. Lider FPO Herbert Kikl najavio je da se neće vakcinisati i pored obavezne vakcinacije.

Prema usvojenom zakonu, svi punoletni građani koji su prijavljeni u Austriji, moraće da se vakcinišu protiv korona virusa. Zakon predviđa prelazni period tokom kojeg će se nevakcinisani opominjati, a od sredine marta kreće i novčano kažnjavanje od 600 do 3.600 evra.

Bundesrat, pokrajinski dom parlament, treba još 3. februara da potvrdi zakon, tako da će stupiti na snagu odmah posle toga.

Austrijska vlada, u dogovoru sa opozicijom koja je podržala obaveznu vakcinaciju, dogovorila je prethodno i lutriju za sve građane koji se vakcinišu.

Tako će svaki deseti vakcinisani građanin moći da osvoji bon u vrednosti od 500 evra koji će moći da potroši u austrijskim prodavnicama, gastronomiji, hotelima i slično.

Austrija je prva zemlja u EU koja je uvela opštu obaveznu vakcinaciju.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Мени се чини да у задње време највише су Короном заражени вакцинисани, посебно они који су примили кинеску вакцину?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker