U SUBOTU VELIKI USTANAK MLAVSKE VOJSKE: Jednočasovna blokada mosta “Gospodar veliki” u Petrovcu na Mlavi

Aktivista građanske inicijative “Mlava ODBRANA REKE MLAVE” Budža Buki poziva građane da u subotu u 12 časova ispred ulaza opštine u Petrovcu na Mlavi, dođu na protest, kako ga je nazvao, „Odbrana reke Mlave, sad!“.

Foto: Logo/Privatna arhiva

U subotu 18. septembra 2021. godine sa početkom u 11:55 sati (pet do dvanaest) u Petrovcu na Mlavi će se održati veliki narodni protest protiv zagađenja reke Mlave, protiv MHE, nelegalne seče šuma i svih ostalih oblika uništavanja prirode!

Kako je objasnio organizator protesta Budža Buki, pre tri godine šira javnost je prvi put upoznata sa problemom izgradnje derivacione/tunelske mini hidroelektrane Krepoljin na reci Mlavi u Ribarskoj klisuri.

– O problemima i posledicama koje će njena izgradnja izazvati, govorili su nam dekan šumarskog fakulteta prof Ratko Ristić i prof biološkog fakulteta Predrag Simonović, govorila nam je i dr Dragana Đorđević sa instituta za hemiju i mnogi ekološki aktivisti iz čitave Srbije. Naša lokalna samouprava je samo deklarativno uvažila naše apele i građansku inicijativu iz koje nije ispunjena ni jedna tačka zahteva i mera za zaštitu reke i života i imovine ljudi. Sada živimo posledice nečinjenja nadležnih i našeg ćutanja. Dolazimo na vrata glavnog krivca zato što je Mlava danas, po priznanju samog predsednika naše Opštine – IIIb kvaliteta (neupotrebljiva). Dolazimo da kažemo glasno NE uništavanju reke na kojoj smo odrasli! Pozvani ste svi kojima je Mlava u srcu i čuvate je za generacije koje dolaze – , poručio je Budža Buki.

Zahtevi su: Brisanje svih MHE iz prostornog plana, rušenje postojeće ilegalne brane u selu Ždrelo na reci Mlavi, izrada kumulativne strateške studije o bezbednosti i uticaju MHE u opštini Žagubica na životnu sredinu i hitan inspecijski nadzor i zaštita reke od zagađenja.

Ovom pozivu građanske inicijative “Mlava ODBRANA REKE MLAVE” odazvali su se mnogobrojni aktivisti i Udruženja.

Nakon okupljanja ispred opštine u Petrovcu na Mlavi i pročitanih zahteva, povorka će krenuti ka novorekonstruisanom mostu na reci Mlavi “Gospodar veliki” koji će blokirati na sat vremena, kao upozorenje nadležnima.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Nemojte ljudi tako jer kako će preživeti ljubavni trougao u Žagubici svo ovo maltretiranje a baš se lepo udomili sa Smederevkom Buckić kao vođom kuplerajskih aktivnosti u Žagubici.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker