KOLO SRPSKIH SESTARA: Izložba o tradicionalnom vezu

U etno selu na brdu Tulba u Požarevcu, održana je zanimljiva izložba o tradicionalnom narodnom vezu, u organizaciji „Kola srpskih sestara“ iz Požarevca.

Vezene košulje

Posetioci su imali priliku da tokom dvodnevne izložbe razgledaju vezene rukotvorine ne samo iz požarevačkog kraja, već i iz krajeva odakle su pristigle članice „Kola Srpskih sestara“ iz Republike Srpske i Makedonije.

Rukotvorine potiču iz Požarevca, Beograda, Kragujevca, Niša, Vranja, Miloševca, Lapova, Kruševca i Čačka, Kumanova, Prijedora, Bosanskog Šamca, Pelagićeva i Crnjelova.

– Ovakvu izložbu organizujemo po prvi put. Ukoliko vam se ovaj naš projekat dopao, mogle bismo izložbu da postavimo i u vašim mestima – rekla je na otvaranju Jasmina Živković, predsednica požarevačke podružnice „Kola Srpskih sestara“.

Na otvaranju su govorili i izaslanik braničevskog episkopa, protojerej Dejan Ivković i član Gradskog veća Dejan Krstić. Danica Đokić, etnolog u Narodnom muzeju u Požarevcu, naglasila je da današnje „Kolo srpskih sestara“ nastavlja rad onog nekadašnjeg, koje je igralo značajnu ulogu u našoj tradiciji, kulturi i istoriji. Njegove članice bile su poznate žene, između ostalih: Bosiljka Bosa Pavlović, baka Milene Pavlović Barili i čuvena slikarka Nadežda Petrović.

Posetioci izložbe imali su priliku da vide vezene narodne nošnje, ukrašene stolnjake, košulje, maramice,
peškire, koje svedoče o prošlim vremenima, ali i o narodnoj umetnosti.

Izložba koja je nosila naziv „Sačuvajmo od zaborava – Kolo srpskih sestara svome otačastvu“, organizovana je uz finansijsku podršku Grada Požarevca, u saradnji sa gradskim Narodnim muzejom.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker