TREĆA FAZA TESTIRANJA: Uskoro počinje hitno pelcovanje dece od 5 do 11 godina

Fajzer je objavio da je ispitivanje u drugoj od tri faze pokazalo da je njihova vakcina protiv korone sigurna i da je proizvela snažan imunološki odgovor, odnosno stvorila dovoljno antitela za zaštitu kod dece uzrasta od 5 do 11 godina.

Ovo su prvi takvi rezultati objavljeni za ovu grupu za cepivo američkog proizvođača, ali napominju da podaci još nisu recenzirani ni objavljeni, piše CNN.

Iz Fajzera dodaju da rezultate uskoro planiraju da predaju američkoj Agenciji za hranu i lekove radi odobrenja za hitnu upotrebu.

Ispitivanje je obuhvatilo 2.268 ispitanika uzrasta od 5 do 11 godina i koristili su dve doze cepiva primenjenog u razmaku od 21 dana.

U ovim ispitivanjima korišćena je doza od 10 mikrograma manja od doze od 30 mikrograma, koja se koristila za osobe starije od 12 godina. “Nivo antitela uporediv sa onim kod starijih ljudi koji su primili veću dozu.”

“Doza od 10 mikrograma pažljivo je odabrana kao poželjna doza za sigurnost, podnošljivost i imunogenost dece od 5 do 11 godina”, piše u Fajzerovom saopštenju.

Imunološki odgovori ispitanika mereni su posmatranjem neutralizirajućih nivoa antitela u krvi i poređenje tih nivoa s kontrolnom grupom od 16 do 25 godina koja je dobila dve doze s većom dozom od 30 mikrograma.

Fajzer dodaje da su nivoi antitela dobro uporedivi sa starijim ljudima koji su primili veću dozu, pokazujući “snažan imunološki odgovor u ovoj grupi dece mesec dana nakon druge doze”.

“Nadalje, cepivo protiv korone dobro se podnosilo, a nuspojave su uopšteno bile uporedive s onim uočenim kod ispitanika u dobi od 16 do 25 godina”, navode iz Fajzera.

Iz Fajzera takođe je potvrđeno da nema slučajeva miokarditisa. “Do kraja četvrtog kvartala očekujemo rezultate ispitivanja za decu od šest meseci.”

Fajzerova vakcina trenutno je odobrena za osobe od 16 i više godina, a odobrena je za upotrebu kod osoba od 12 do 15 godina. Dodaju da očekuju rezultate ispitivanja za decu u dobi od šest mjeseci “već u četvrtom tromesečju ove godine”.

(Tpknews.com/Index.hr)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker