STIŽE PAPRENA JESEN U SRBIJI: Osim struje evo šta će sve još poskupeti

Sasvim je izvesno da će na jesen struja poskupeti – ovo je potvrdio i sam predsednik Aleksandar Vučić. Najavljeno je poskupljenje od 10 odsto, a ono će sa sobom povući rast gotovo svih cena u Srbiji, prvenstveno onih proizvoda za čiju se proizvodnju koristi velika količina električne energije, poput pekarskih i zamrznutih prehrambenih proizvoda.

Foto: Ilustracija/Profimedia

Nekoliko meseci unazad građani Srbije dobijali su oprečne informacije o poskupljenju struje. Predsednik Vučić govorio je da ne može da poskupi, ministarka Mihajlović da mora – i tako u krug. Onda ministarka kaže da će struja poskupeti za 20 odsto, ali je predsednik demantuje, te kaže da će „gledati“ da poskupljenje ne bude više od 10 procenata.

Sada nema dileme – do poskupljenja električne energije će sigurno doći, a ukoliko je verovati predsedniku, ono će biti manje u odnosu na prethodne procene stručnjaka, koje su predviđale i do 30 odsto više cene.

ŠTA ĆE SVE POSKUPETI?

Prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta dr Gorana Petkovića, pored većeg računa za struju na jesen, građane čeka dodatni udar na novčanik.

– Struja spada u takozvana dobra posredničkog karaktera. To znači da svojim cenama utiču na cene drugih proizvoda u koje su ugrađene – tu spadaju, između ostalog i drugi energenti i repromaterijali. Kada poskupi struja, dolazimo u situaciju da i svim tim sirovinama skače cena – , objašnjava Petković.

Dakle, poskupljenje struje najviše će pogoditi one grane industrije za koje struja predstavlja značajnu stavku u proizvodnji, te će i ti proizvodi sigurno poskupeti.

Istog mišljenja je i ekonomista Saša Đogović, koji objašnjava da će na jesen sigurno poskupeti proizvodi u čijoj proizvodnji značajno učešće ima struja.

– Primera radi, možemo očekivati poskupljenja pekarskih proizvoda – struja tu predstavlja značajan element proizvodnje – , navodi Đogović.

Petković kao primer velikog potrošača električne energije navodi hladnjače.

Prema tome, objašnjava naš sagovornik, poskupeće svi oni proizvodi koji se zamrzavaju i hlade – riba i morski plodovi, meso, zamrznuto povrće i voće, peciva.

– Tu su i javni prostori koji troše dosta električne energije na osvetljenje i klimatizaciju kao što su, na primer, šoping centri, kongresni centri ili dvorane – , zaključuje Petković, dodajući da je isti slučaj i sa hotelima i drugim objektima slične namene – motelima i apartmanima.

SKUPLJA STRUJA – VIŠI STEPEN INFLACIJE

Kako Đogović objašnjava, poskupljenje električne energije ima direktan uticaj na rast inflacije. Prema njegovim rečima, ukoliko struja poskupi za 10 odsto, to znači da će i inflacija “skočiti” za jedan odsto.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker