ZELENA STRANKA: Ko u Velikom Gradištu kontroliše vlasnike oružja „u privatne svrhe“?

U centru Velikog Gradišta, 29. oktobtra u po bela dana, iz vatrenog oružja, upucan je pas Bobi. Za Bobija se ovaj divljački potez završio fatalno i Bobi je preminuo, navodi u svom saopštenju Zelena stranka.

Foto: Facebook

Kako kažu, Bobi se našao „na meti“ nekog ko poseduje oružje i slobodno se kreće po naseljenom mestu, a još slobodnije bira u koga će pucati.

– Da nije stradao Bobi, mogao je stradati neki prolaznik, nečije dete, nasumično izabrana žrtva očigledno agresivne i neuračunljive osobe, navode iz Zelene stranke.

Savet za zaštitu i dobrobit životinja Zelene stranke pita nadležne:

– Da li postoji tačna evidencija građana koji poseduju vatreno oružje u svojim domovima?
– Da li postoji uvid u koje svrhe građani drže vatreno oružje u svojim domovima?
– Da li vlasnici oružja i članovi njihovih domaćinstava imaju bilo kakvo ograničenje u rukovanju oružjem i koja služba vrši direktan nadzor rukovanjem oružjem koje se nalazi u privatnom vlasništvu građana?
– Da li imaoci oružja i članovi njihovih domaćinstava prolaze psihološke i psihijatrijske testove i ko je odgovoran za proveru ovih testova i njihove verodostojnosti?
– Iako je policija izašla na uviđaj, zbog izostanka reakcije javnog tužioca, izostao je pretres kuća u okruženju kako bi se utvrdio počinilac, te nas interesuje zbog čega se ovo dešava iako je podrazumevano kao normalan sled u svim uređenim državama?
– Na koji način država garantuje bezbednost građanima s obzirom da je legalizovano posedovanje oružja „u privatne svrhe“?

– Najoštrije osuđujemo napad i ubistvo psa Bobija, jer kao i velika većina građana, smatramo da kontrola posedovanja oružja u privatne svrhe nije adekvatna niti potpuna, pri čemu naglašavamo da, radi opšte bezbednosti, država mora poraditi na tome da se „privatno naoružavanje“ građana drastično smanji, uz istovremeno pojačanje kontrole toga ko i zbog čega drži oružje u svom domu, rečeno je u saopštenju.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker