SKANDAL U PETROVAČKOJ CRKVI! Indijanac, Kinez i Viking oslikani na fresci! (FOTO)

Iako su mnogi građani Srbije ubeđeni da su sve videli i da ih od vlasti SNS-a više ništa ne može iznenaditi, a ni od Srpske pravoslavne crkve koja je apsolutno postala produžena ruka vladajuće stranke, izgleda da neprijatnim iznenađenjima nikad kraja!

Foto: Privatna arhiva

Obzirom da je u toku freskopisanje unutrašnjosti Crkve Svetog vaznesenja u Petrovcu na Mlavi, neko se dosetio da je možda zgodna prilika da ubaci po koju „novotariju“ kako se inače naziva ponašanje sveštenstva koje odstupa od zvaničnih kanona SPC, kako pri služenju svete arhijerejske liturgije, tako i pri freskopisanju ili nepostavljanju ikonostasa u novoizgrađenim crkvama.

Javna je tajna da te novotarije u SPC zastupa ekumenistički deo sveštenstva koji je pod uticajem katoličke crkve. Jedan od najpoznatijih ekumenista je i vladika braničevski Ignjatije ali i vladika šumadijski Jovan koji je nedavno orden sa sopstvenim likom uručio dokazanom plagijatoru Siniši Malom. Jasno je svima da neko postaje lopov samim činom krađe bilo da je u pitanju krađa tuđeg teksta ili nečeg drugog, pa tako i Mali. Stoga ne čudi najnoviji skandal u petrovačkoj crkvi gde se na jednoj od novih fresaka nalaze Indijanac, Kinez i Viking, ali i dva sveštenika petrovačke crkve, otac Milenko i otac Njega. Tu je i nekada poznati petrovački violinista, otac takođe poznatog violiniste Gorana Elvisa. Pored njih su i motivi orla kome se ispod jednog krila nalazi izvesna knjiga koja verovatno simbolizuje Bibliju ali i oslikana životinja koja kopitama „grli“ istu knjigu. Zanimljivo je da se ne može oceniti o kojoj se životinji radi obzirom da podseća na konja ali ima rogove. Oba ova pomenuta motiva freskopisana su u nepravilnim krugovima iz kojih izlazi nekoliko krakova što neodoljivo podseća na glavu rimske boginje slobode, popularni „Kip slobode“ u Njujorku. Takođe, ovakvi oblici su se mogli videti uklesani u drevnim pećinama na čijim zidovima su ljudi nekada ostavljali slične tragove simbolizujući svemirske brodove.

Na drugoj, neobičnoj fresci, nalaze se motivi Petrovca, dečji vrtić „Galeb“, zgrada opštine, most u centru grada ali i tzv. „Robijeve zgrade“. Zar je neko mogao posumnjati da se u ovakvoj situaciji neće pojaviti neimarski poduhvati jednog od glavnih donatora SNS? Na sreću, pomenuti donator nije oslikan. Očigledno se i sam freskopisac pobunio pri samoj pomisli na jednu takvu moguću ideju.

Foto: Privatna arhiva

Ovo verovatno nije kraj neprijatnim iznenađenjima obzirom da freskopisanje unutrašnjosti petrovačke crkve nije završeno. Nadamo se da se na nekoj od njih neće pojaviti čovek koji bukvalno iz pomenute crkve ne izlazi ali zato čini preljube, lažno svedoči, ne vraća dugove i u posan dan jede mrsne ćevape iz obližnjeg restorana. To bi već bilo previše za želudac svakog prosečnog Petrovčanina!

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker