Do kraja 2019. godine svakome u Braničevskom okrugu ulica i broj

Oni kojima se menja naziv ulice dobiće rok za promenu i u dokumentima, i na taj način, neće moći više u narodu da bude poznato kao "nema ulice bb".

Do kraja 2019. svi građani Braničevskog okruga dobiće kućnu adresu i broj i na taj način će prijavljeni na prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, konačno taj broj i dobiti.

Sve ovo biće omogućeno zahvaljujući projektu unapređenja adresnog registra, a na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić. Ilustracije radi, da smo imali ažurni adresni registar ne bismo imali redove za zdravstvene kartice, jer bi svim građanima bile poslate na kućnu adresu.

– Adresni registar poseduje podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara pored onog o privrednim društvima, stanovništva i registra nepokretnosti – kažu u kabinetu premijerke. – Do sada je praksa bila da veliki broj državnih i lokalnih organa i službi kreira sopstvene adresne registre kako bi mogli da obavljaju komunikaciju sa strankama, ali takva situacija onemogućava usklađenost podataka i ažuriranje registra iz jednog mesta.

To je uzrokovalo, tvrde nadležni, da se u različitim evidencijama do sada za isti objekat pojavljuju različite adrese. Posle ažuriranja registra na celoj teritoriji i uvođenjem nove zakonske regulative, postojaće jedinstven registar koji će svi biti u obavezi da koriste i koji će se centralno ažurirati.

Građani kojima bude menjana ulica ili dobiju novi naziv, biće određen dovoljno razuman rok da promenu urade i u svojim dokumentima.

Za vođenje registra nadležan je Republički geodetski zavod, ali upis adresa RGZ radi na osnovu formalnih odluka jedinica lokalnih samouprava o davanju naziva ulica.

Ovaj projekat na celoj teritoriji Srbije kreće ovih dana i planirano je da se završi do kraja 2019. godine, a njegova vrednost je šest miliona evra.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker