PODRŠKA BORBI PROTIV NASILJA U ŠKOLAMA: Prosvetni radnici u Požarevcu održali protestni skup

Protestima prosvetnih radnika u Srbiji zbog nasilja u školama, u četvrtak se pridružio i Sindikat obrazovanja Požarevac.

Foto: TPKNEWS

Članovi ovog sindikata u centru grada, na Starom korzou, održali su protestni skup pod nazivom „Zaustavimo nasilje“.

Obraćajući se okupljenima, Valentino Oljača, rekao je da ljudsko dostojanstvo može biti napadano, vandalizovano i izvrgavano ruglu ali da ga niko ne može oduzeti osim ako ga sami mirno ne predate.

“Poštovane koleginice, kolege i svi prisutni, uveren sam i ubeđen da svako od vas misli, oseća ili je barem saglasan sa svim onim što ću vam reći. Isto tako sam ubeđen da svako od vas oseća i bes, gnev i muku zbog svega onoga što se u proteklim nedeljama dešavalo po školama širom Srbije. Završavajući fakultete i opredeljujući se za ovaj „plemeniti“ poziv, malo ko od nas je mogao da nasluti da će poziv prosvetnog radnika biti sve samo ne plemenit, da će pasti na tako niske grane kao što je danas i da ćemo doći i u takvu situaciju da strahujemo za svoju bezbednost. Mogu samo da zamislim kako se oseća koleginica Stevanović iz Trstenika. Odavde joj poručujemo da nije sama i da smo glasno i hrabro uz nju. Takođe, užasno je i ono što se desilo koleginici iz ekonomske škole, strašno je ono što se desilo učeniku iz Subotice, učeniku iz Surdulice. Nasilje!!! Nasilje je ono što ne možemo da prihvatimo, tolerišemo, prećutkujemo ni dopustimo. To nisu više crvene linije preko kojih se ne sme prelaziti, to mora da postanu crveni bedemi preko kojih se niko neće usuditi da pređe. Ministarstvo prosvete pominje da će ubrzo obrazovati, timove i nekakve komisije. Još je i Vinston Čerčil rekao kada ne želite da rešite problem bi obrazujte komisiju. Kada nekom pomenete prosvetni poziv, prva asocijacija mnogih ljudi je tri meseca raspusta, evo je odavde poručujem svakom, daćemo vam i šest meseci raspusta, a vi provedite jedan dan u učionici, i to u istoj onoj učionici u Trsteniku i sedite u istoj onoj stolici koja je izmaknuta! Svaki radni dan u školi je pregalačka borba za opstanak, borba koju smo vodili prilikom pandemije, borba koju vodimo sa administracijom, sa mnoštvom programa, ishoda, izveštaja, pravilnika, matičnih knjiga….spisak je predugačak. Ali ako se i pored svega toga moramo bojati za svoju bezbednost…Kako? Kako da čuvamo bezbednost učenika, ako ne možemo više ni sebe da sačuvamo? Kako da radimo ako nam izmičete stolicu? Ovde smo danas okupljeni ne samo da izrazimo protest i nezadovoljstvo već da pošaljemo jasnu poruku. Ne samo Ministarstvu prosvete, niti samo roditeljima, niti samo deci, već svima! Mi smo oni poniženi, uvređeni, omalovažavani sloj društva, ali smo onaj sloj koji već decenijama obrazovanjem podiže i gradi temelje za budućnost. Ako rušite nas, rušite i budućnost naše zemlje. Jedino ako se držimo svi zajedno, i mi radnici, i naši učenici, i vi roditelji možemo da sačuvamo tu budućnost. Koliko god da budemo poniženi uvek ćemo ustati i reći glasno, hrabro i odlučno… Dostojanstvo nam ne možete oduzeti!”, poručio je Valentino Oljača, predsednik sindikata osnovne škole ,,Milisav Nikolić’’ iz Boževca.

Vlada Gojković, predsednik sindikata radnika u školi „Dositej Obradović“ je rekao da listajući elektronsku štampu možemo naići na desetine slučajeva fizičkog razračunavanja maloletnih ili jedva punoletnih učenika sa svojim učiteljima i nastavnicima.

“U poslednjih nekoliko godina svedoci smo sve učestalijeg nasilja nad učenicima, nastavnicima i rukovodiocima škola. Nije redak slučaj ni da se roditelji učenika fizički razračunavaju oko škole ili u njoj samoj. Postalo je neizdrživo! Listajući elektronsku štampu, možemo naići na desetine slučajeva fizičkog razračunavanja maloletnih, ili jedva punoletnih učenika, sa svojim nastavnicima i profesorima. Možete čitati o tome kako je jedan učenik, ili još češće grupa učenika, nasrnula na svog druga i bezdušno ga premlatila. Posebno zabrinjava što se neretko to radi samo da bi se neko lice ponizilo, što se objašnjava kako je to bilo u šali, što se nekome tako htelo i moglo. Još više zabrinjava što se za takve postupke nalazi opravdanje, što se izmišljaju i često falsifikuju dokazi da bi se izgrednik opravdao i odbranio. Prosveti su ruke vezane. Važeći zakoni sistema obrazovanja ne da ne mogu sprečiti ovakve događaje, već se izgredniku daje zeleno svetlo da sve može ponoviti, da može biti još obesniji i bahatiji. Maloletnoj osobi se posredno ukazuje da će kroz život najbolje proći silom i nasiljem. A možda to i jeste tako!

Naravno da svaka osoba zaslužuje drugu šansu. Naravno da treba omogućiti svakome da izađe na pravi put i da postane koristan član društva. Međutim, šta je sa onima koji trpe, kojima je život trajno unakažen ponašanjem neodgovornih i nasilnih? Misli li iko na decu koja svakodnevno, neretko godinama, trpe, kojima se podsmevaju, rugaju im se, tuku ih? Misli li iko na nastavnika koji strahuje da uđe u učionicu jer ne zna šta ga tamo čeka? Kako da se odbrani pomoćni radnik; zar nije dovoljno poniženje što radi za minimalac? Shvata li ovo društvo da će ti isti maloletnici odrasti i postati nasilnici na ulici, svojim radnim mestima, u svojim porodicama? Na ovo danas niko nema odgovor. Naterani smo da pognemo glavu i nemo posmatramo.

Čuju se glasovi kako su ovo politički skupovi. Nisu! Ovde smo danas svi ista stranka. Ovde su danas svi oni koji se protive nasilju, koji se protive siledžijstvu, koji se protive poniženjima. Čuje se da se prosvetari, oni koji ništa ne rade i imaju tri meseca godišnjeg odmora, ponovo nešto bune ne bi li dobili povišice plate. Opet nije istina! Oni koji na taj način informišu javnost, žele sve ovo da relativizuju, da zataškaju zlodela, sakriju istinu. Govorim vam ovo u ime svojih kolega iz Požarevca i okoline”, naglasio je Gojković, i naveo razloge zbog zbog kojih su se okupili:

  1. Tražimo da se spreči nasilje nad učenicima, nastavnicima i ostalim radnicima škole tako što će se svaki napad na njih okvalifikovati kao krivično delo.
  2. Tražimo da se institucije suštinski zainteresuju za problem maloletničke delinkvencije i počnu da deluju preventivno (a ne samo protokolarno) kako se slučajevi nasilja ne bi više dešavali.
  3. Tražimo da se određene tačke sistema obrazovanja izmene tako da svaki nastavnik može dostojanstveno i neometano da održi svoj čas, a svaki učenik u miru isprati predavanje, bez straha šta mu se sve može desiti u školi ili oko nje. Dosta smo ćutali. Moramo ustati i pobuniti se za bolje sutra naše dece. Odgovorno tvrdim: većina učenika su veoma vredna i divno vaspitana deca. Zbog njih mi volimo svoj posao i ovako poniženi. Da bi njihovo sutra bilo bolje, nasilje mora prestati i jasno se okarakterisati. Za to i ni za šta drugo naša borba danas počinje. Tražimo od države i društva da nam pomogne u njoj!

SOP zahteva od nadležnih institucija da se izmeni zakonska regulativa tako da se učenici i zaposleni u školama osećaju bezbedno, a da se svaki počinilac nasilja strogo kazni. Takođe, zahtevaju da se zakonskom regulativom uspostavi adekvatna saradnja svih institucija i obezbedi podrška žrtvama nasilja. SOP se ograđuje od svakog drugog zahteva upućenog nadležnim institucijama države.ù

U 820 osnovnih i srednjih škola u Srbiji u četvrtak nije bilo nastave ni u prvoj ni u drugoj smeni, a prosvetni radnici iz tih škola su na trgovima u 47 gradova i opština tačno u podne održali protest ‘‘Stop nasilju u školama‘‘ u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja broji oko 30.000 članova širom zemlje. Protest je održan i u Požarevcu pod nazivom „Zaustavimo nasilje“. Protesti i obustava rada se organizuju širom Srbije u znak podrške nastavnici iz Trstenika i zbog narastajućeg nasilja u školama.

(Tpknews.com/S.A.)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Meni gospodin Oljača ne uliva poverenje. Birajte za vođu nekog ko je iz Srbije a ne iz bratskih republika. Zar ne vidite da je Srbija okupirana država od raznoraznih dođoša? Skoro ceo parlament, Vlada Republike Srbije i vladine agencije su mahom popunjene Veliko Srbima koji sistematski uništavaju ovu državu. Za razliku od nas oni imaju rezervne države i rezervne pasoše a mi samo našu majku Srbiju koju moramo da sačuvamo, prvenstvo od tih Veliko Srba koji nas zavađuju već 30 godina sa svim komšijama u regionu. Ovakvi će vas prodati na prvoj krivini i još avanzovati bolje radno mesto.

    1. Izvanredno zapažanje, svi dođoši su u srbistanu na vodećim pozicijama, od malih ubogih direktorčića do prvorođenog nam radikalnog-vođe. Oni su izazvali sve sukobe, od raspada sfrj do danas, i dalje nacionalistička retorika,…..a naša deca napuštaju ovaj prostor, jer nemaju ,,agresivne,, gene kao dođoši.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker