BUNT U AUSTRIJI: Hiljade roditelja ispisuje decu iz škola zbog moguće obavezne vakcinacije

Direktori škola podigli su uzbunu zbog mera za zaštitu od korone u školama. Hiljade roditelja širom Austrije ispisuje svoju decu iz škole.

Foto: cfs_landscape

U Austriji je predato već 3.600 zahteva za ispisom dece za nadolazeću školsku godinu, a procenjuje se da bi broj mogao narasti na 6.000 do početka škole. U školskoj godini 2019/2020. bilo je oko 2.000 dece koja su ispisana.

Posebno je velik broj otkazivanja u Donjoj Austriji, oko 1150. Pre pandemije, u proseku je bilo 700 do 800 ispisa. Trenutno, zbog nedostatka učenika, moguće je spajanje razreda.

”Ne možemo podeliti razred. Imamo i jednog učitelja manje. Ako na jesen budu preduzete dalje mere – primera radi da se dvanaestogodišnjaci vakcinišu, verovatno će još više učenika biti ispisano. Za mene kao školskog radnika ovo je ludilo”, istakao je gradonačelnik, prenosi Kronen Cajtung.

Iako su ispisi iz škola pojedinačni slučajevi, brojke su zabrinjavajuće, rekao je donjeaustrijski direktor obrazovanja Johan Heuras. Naglašava da je škola više od prenošenja znanja kod kućnog školovanja deci bi nedostajao društveni kontakt.

“Voleo bih da roditelji i deca obave obavezni psihološki razgovor pre donošenja odluke”, kazao je Heraus.

Ne postoji pravno rešenje, jer u Austriji ne postoji obavezno pohađanje škole, već samo obaveza pohađanja nastave.

Roditelji mogu odjaviti svoju decu samo pre početka škole. Međutim, deca se u svakom trenutku mogu vratiti u školu. Prema mišljenju Heurasa, to je organizaciono pitanje koje se ipak može rešiti.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker